Тръмп: САЩ се управляват от идиоти

ЕС и Свят 19.05.2024 08:27 Снимка: ДНЕС+

Тръмп: САЩ се управляват от идиоти

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп смята, че страната му се управлява от идиоти и некомпетентни хора. Той изрази това мнение в реч на мероприятие на републиканците в Минесота.„Нашата страна може много бързо да се окаже в трета световна война, защото страната ни се управлява от глупави хора. (...) Нямаше да има нито (конфликт в) Украйна, нямаше да има инфлация, нямаше да има нападение срещу Израел“, каза Тръмп, цитиран от ТАСС.

Той също така традиционно отбеляза, че Байдън е най-лошият президент в историята на страната. Бившият президент си позволява да се изказва публично по обиден начин към Байдън, разчитайки на защитата на свободата на словото, гарантирана от Първата поправка на Конституцията на САЩ. Докато не прекрачва установените граници, като например подбуждане към насилие, Тръмп не нарушава законите на страната, отбелязва агенцията. Американската съдебна практика поставя висок праг, за да се счита едно изказване за незаконно, особено в контекста на публична критика към държавни служители.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември. Тръмп вече получи необходимия брой гласове на делегати, за да бъде номиниран за кандидат на републиканците за държавен глава. Настоящият държавен глава Джо Байдън, който се кандидатира за втори мандат, си осигури подкрепата на достатъчен брой делегати от Демократическата партия. Така очаквано битката ще се развие между същите кандидати, както преди четири години, когато Байдън победи Тръмп, който се бореше за преизбиране на най-високия държавен пост.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955