Тръмп съди племенничката си и „Ню Йорк таймс“ за $ 100 милиона

ЕС и Свят 22.09.2021 15:58 Снимка: ДНЕС+

Тръмп съди племенничката си и „Ню Йорк таймс“ за $ 100 милиона

Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело за 100 милиона долара срещу отчуждената си племенница Мери Тръмп и вестник „Ню Йорк таймс“ като твърди, че са участвали в "коварен заговор", за да получат данъчните му декларации за разследването на финансите , получило награда „Пулицър“ за вестника.

В делото, заведено в окръг Дътчес, щата Ню Йорк, се казва, че репортерите на „Ню Йорк таймс“ Сюзън Крейг, Дейвид Барстоу и Ръс Бьотнер са провели „обширен кръстоносен поход, за да получат поверителната данъчна документация на Доналд Тръмп“.

„Подсъдимите са участвали в коварен заговор, за да получат поверителни и деликатни записи, които са използвали за своя собствена изгода и са използвали като средство за фалшиво легитимиране на публикуваните им творби“, се казва в делото, като се твърди, че те са „мотивирани от лична отмъщение. "

„Ню Йорк Таймс“ и тримата журналисти спечелиха „Пулицър“ през 2019 г. за разследването на финансите на семейство Тръмп, което според борда на наградата „Пулицър“ „развенчава твърденията му за собствено богатство и разкрива бизнес империя, изпълнена с укривания на данъци“.

Историята на вестника твърди, че Тръмп е получил повече от 400 милиона долара по днешния курс от империята за недвижими имоти на баща си, голяма част от които чрез измамни данъчни схеми.

Мери е дъщеря на най -големия брат на Тръмп - Фред Тръмп -младши - който почина през 1981 г. от усложнения поради алкохолизъм.

В мемоарите си от 2020 г. „Твърде много и никога достатъчно: как моето семейство създаде най-опасния човек в света“, тя разкри, че е основният източник за разследването на „Ню Йорк таймс“.

Искът на Тръмп на 27 страници твърди, че репортерите на „Ню Йорк Таймс“ „безмилостно са издирвали племенницата му Мери Л. Тръмп и са я убедили да изнесе протоколите от адвокатската кантора и да ги предаде на вестника“.

Репортерът Крейг написа в Туитър рано в сряда: "Почуках на вратата на Мери Тръмп. Тя отвори. Мисля, че това се нарича журналистика."

В съдебния иск се твърди, че чрез предоставяне на информация Мери Тръмп е нарушила споразумение за неразкриване на информация, подписано през 2001 г. след споразумение относно имота на бащата на Доналд Тръмп, Фред Тръмп старши.

Бившият президент иска 100 милиона долара обезщетение и щети, както и всички приходи от книгата на племенницата си.

В изявление, цитирано от Ен Би Си, Мери Тръмп нарече чичо си „загубеняк“.

Тръмп е разследван в Ню Йорк за данъчни измами и други предполагаеми нарушения, свързани с финансовите дейности на неговата организация Тръмп. Министерството на правосъдието през август също нареди на министерството на финансите да предостави на комисията на Конгреса шестгодишни записи, които Тръмп отдавна отказва да публикува.

Президентите на САЩ не са задължени по закон да разкриват подробности за личните си финанси, но всеки американски лидер след Ричард Никсън го е правил.

„Отразяването на данъците на Доналд Тръмп от„ Ню Йорк таймс“ помогна за информирането на гражданите чрез педантично информиране по тема от най-голям обществен интерес“, заяви Даниел Роудс Ха, говорителка на вестника, в изявление, цитирано от американските медии. "Това дело е опит да се заглушат независимите новинарски организации и ние планираме енергична защита срещу него."/БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448