Тръмп: Републиканците трябва да предизвикат дефолт по дълга, ако не бъдат намалени разходите

ЕС и Свят 11.05.2023 18:08 Снимка: ДНЕС+

Тръмп: Републиканците трябва да предизвикат дефолт по дълга, ако не бъдат намалени разходите

САЩ достигнаха тавана на дълга, определен от Конгреса през януари

Доналд Тръмп призова републиканските законодатели да откажат да повишат лимита на дълга на САЩ, което ще доведе до фалит, ако демократите на президента Джо Байдън не се съгласят да намалят разходите, предадоха световните информационни агенции.

„Обръщам се към републиканците – конгресмените, сенаторите – ако не ви дадат масивни съкращения, ще трябва да обявите фалит“, заяви Тръмп по време на живо включване по Си Ен Ен.

„Страната ни се унищожава от глупави хора, от много глупави хора“, изтъкна бившият президент, който отново се кандидатира за най-високия пост в САЩ за президентските избори през 2024 година.

САЩ достигнаха тавана на дълга, определен от Конгреса през януари. Това принуди Министерството на финансите да започне да предприема така наречените извънредни мерки, за да накара правителството да плаща сметките си. Министърът на финансите Джанет Йелън наскоро предупреди, че САЩ може да не изпълнят задълженията си веднага след 1 юни, ако Конгресът не разгледа лимита на дълга.

Вдигането на т.нар. таван на дълга – лимит на правителствените заеми за плащане на вече направени сметки – често е рутинно.

Но републиканците, които спечелиха контрола над Камарата на представителите на междинните избори през 2022 година, обещаха да вдигнат лимита спрямо сегашния му максимум от 31,4 трилиона долара, само ако бъдат приети ограничения на разходите.

В коментарите си по Си Ен Ен Тръмп добави, че вижда подобен сценарий като малко вероятен.

„Не вярвам, че ще го направят преди това, защото смятам, че демократите абсолютно ще отстъпят, защото не искате това да се случи“, добави Тръмп. „Но това е по-добре от онова, което правим в момента. Защото харчим пари като пияни моряци“, каза той.

Правителството на САЩ никога не е обявявало умишлено дефолт (бел.ред. във финансите – неплащане своевременно на задължение по дълг или облигационен заем) по дълга си и някои икономисти предупреждават, че последиците за финансовите пазари могат да бъдат катастрофални.

Дефолтът би предизвикал хаос на пазарите и би довел до загуба на милиони работни места, смятат анализатори и икономисти. Републиканците гласуваха за повишаване на тавана на дълга три пъти по време на президентството на Тръмп.

Думите на милиардера биха могли да насърчат многобройните му поддръжници на Републиканската партия в Камарата на представителите да втвърдят позицията си срещу повишаване на лимита на дълга, ако не се предприемат съответните съкращения на разходите.

Байдън обяви, че няма да преговаря за повишаване на лимита на дълга, въпреки че заяви, че е отворен за обсъждане на начини за намаляване на разходите в отделен контекст.

Президентът на САЩ и първите четирима лидери на Конгреса, включително поддръжникът на Тръмп, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, Калифорния, ще се срещнат отново, за да обсъдят тавана на дълга в петък.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583