Тръмп помилва бившия инженер на Google Антъни Левандовски

ЕС и Свят 20.01.2021 20:20 Снимка: ДНЕС+

Тръмп помилва бившия инженер на Google Антъни Левандовски

Едно от последните действия от управлението на Доналд Тръмп е помилването на бившия инженер на Google, който беше осъден за кражба на търговски тайни. Антъни Левандовски е работил в самоуправляващото се подразделение на Google, наречено Waymo, преди да напусне компанията, за да открие собствената си фирма Otto – компания за самоуправляващи се камиони, по-късно придобита от Uber. Левандовски беше осъден на 18 месеца затвор през август, като съдията Уилям Алсуп определи случая като „най-голямото престъпление с търговски тайни, което някога съм виждал“.

Установено е, че Левандовски е изтеглил хиляди вътрешни файлове от системите на Google, преди да напусне компанията и да започне собствения си бизнес и по-късно преговорите за продажбата му. Uber в крайна сметка го уволни от поста на изпълнителен директор на Otto след придобиването на компанията, а Левандовски остава в съдебна битка с Google, която иска от него обезщетения с обща стойност от 179 милиона щатски долара. В отделен иск Левандовски твърди, че Uber му дължи обезщетение в размер на милиарди долари от сделката за Otto.

Левандовски така и не е излежал присъдата си, тъй като Алсуп е позволил изпълнението да бъде отложено за неопределено време заради пандемията от COVID-19. Според изявлението от Белия дом, помилването на Левандовски е подкрепено от редица известни фигури от технологичната индустрия, включително спорния инвеститор и милиардер Питър Тийл, както и партньорът от Фондацията на основатели Трейс Стивънс, Тил Капитал Блейк Мастърс, холивудския агент и съветник на Palantir Майкъл Овиц и Окулус, както и основателят на Anduril Палмър Луки.

Заедно с Лавандовски Тръмп е помилвал 72 други лица и е заменил ефективните присъди на още 70 души. Списъкът включва рапарът Лил Уейн, който се призна за виновен по обвинение за притежание на огнестрелно оръжие миналата година, и Кодак Блек, който в момента е в затвора по обвинение за оръжие. Тръмп също така помилва Стив Банън, бившият шеф на Breitbart News, който беше главен стратег на Тръмп до острото му напускане през 2017 г. /kaldata.com

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359