Тръмп обявен за виновен за "сексуално насилие", но не и за изнасилване преди 28 години

ЕС и Свят 10.05.2023 08:08 Снимка: ДНЕС+

Тръмп обявен за виновен за "сексуално насилие", но не и за изнасилване преди 28 години

Съдебните заседатели в Манхатън във вторник признаха бившия американски президент Доналд Тръмп за "виновен" по делото за сексуално насилие и клевета срещу бившата журналистка Е. Джийн Каръл. Присъжда ѝ се общо около 5 милиона долара обезщетение, съобщава CNN.

Въпреки че съдебните заседатели не установиха, че тя е доказала изнасилване, те установиха, че тя е доказала, че Тръмп е извършил сексуално насилие, което ѝ позволява да получи обезщетение за щетите си за претърпени щети.

Тръмп трябва да плати близо 3 милиона долара обезщетение на Каръл за успешното доказване на нейния иск за клевета срещу него, установиха заседателите.

Той също така установи, че Тръмп трябва да плати около 2 милиона долара обезщетение за нейния граждански иск за щети, което довежда общата сума до 5 милиона долара.

Съгласно Закона за оцелелите пълнолетни в Ню Йорк, приет през май 2022 г., оцелелите от сексуални престъпления могат да заведат гражданско дело срещу извършител за обезщетение, дори ако законовият период от време за предявяване на иск е изтекъл, стига да могат да докажат също, че престъплението се квалифицира като сексуално престъпление съгласно закона.

Припомняме, че според Каръл, случилото се датира от 90-те години. 

Според твърденията ѝ, тя е била насилена в съблекалнята на универсален магазин Bergdorf Goodman в Ню Йорк в края на 1995 г. или началото на 1996 г.

Каръл твърди още, че Тръмп я е оклеветил, като е нарекъл твърдението ѝ за изнасилване измама, лъжа и "пълна измама" в своята медийна платформа Truth Social, като е казал още, че тя не е неговият "тип" и е измислила твърдението, за да продаде мемоарите си.

Делото започна на 25 април. 

Освен него, срещу Тръмп се водят още няколко дела - за изборна измама в президентските избори и за таен подкуп, изплатен на порнозвезда, за да мълчи за интимните им отношения.

Тръмп се бори за преизбиране през 2024 г. и е считам за един от фаворитите./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543