Тръмп обеща да стане "криптопрезидент"

ЕС и Свят 08.06.2024 09:34 Снимка: ДНЕС+

Тръмп обеща да стане "криптопрезидент"

Доналд Тръмп се представи като защитник на криптовалутите и осъди опитите на демократите да регулират сектора, съобщи Yahoo News.

Изявлението на републиканеца дойде на събитие, организирано от технологичните предприемачи Дейвид Сакс и Чамат Палихапития в дома на Сакс в Сан Франсиско.

"Той каза, че ще бъде криптопрезидент", заяви Тревър Трейна, технологичен мениджър от Сан Франциско и бивш посланик на Тръмп в Австрия.

Криптоиндустрията все повече се опитва да влияе на американските политици, тъй като е изправена пред засилен контрол от страна на регулаторните органи.

„Тръмп изтъкна важността на криптовалутите и подчерта, че много подкрепя сектора“, каза Хармит Дхилон, член на Националния комитет на Републиканската партия.

През 2022 г. Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, насочена към осигуряване на отговорно развитие на цифровите активи. Това доведе до доклади, призоваващи регулаторите като Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси да издадат насоки и правила за справяне с рисковете в крипто екосистемата.

Белият дом под ръководството на Байдън заяви, че има желание да работи с Конгреса за разработване на регулаторна рамка за криптовалутите.

Говорителят на Белия дом Робин Патерсън заяви, че администрацията на Байдън е подкрепила иновациите в областта на цифровите активи, като същевременно се е стремяла да защити потребителите от "рисковете, свързани с новите технологии".

Въпреки че Сан Франциско е силно либерален, все по-голям брой високопоставени местни криптоинвеститори дадоха подкрепата си зад Тръмп. Някои от тях обосноваха решението си с прекомерните, според тях, регулации. 

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319