Тръмп обеща да бъде победена радикалната левица в САЩ

ЕС и Свят 05.07.2020 11:12 Снимка: ДНЕС+

Тръмп обеща да бъде победена радикалната левица в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща във вчерашната си реч по случай Деня на независимостта да срази радикалната левица и осъди събарянето на паметници на исторически фигури като опити да бъдат унищожени Съединените щати, предаде Ройтерс.

"Напът сме да победим радикалната левица, марксистите, анархистите, подстрекателите и грабителите", каза Тръмп на церемония в градините на Белия дом, предаде БТА. 

"Винаги е имало хора, които опитват да лъжат за миналото, за да спечелят власт в настоящето, които лъжат за нашата история и искат да се срамуваме от това, което сме", каза Тръмп.

Далеч от традиционно обединителния тон на президентските речи за 4 юли, милиардерът републиканец разкритикува медиите, "които обвиняват погрешно техните противници, че са расисти".

"Колкото повече лъжете, колкото повече клеветите. . . толкова по-усърдно ще работим ние, за да кажем истината и ще победим", заяви той.

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще защитаваме и опазваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб открива Америка", каза Тръмп, цитиран от ДПА.

"Никога няма да позволим гневна тълпа да събаря нашите статуи, да заличава историята ни, да индоктринира децата ни или да потъпква свободите ни", каза Тръмп.

Празненствата за 4 юли, които традиционно включват паради, фанфари, барбекюта и зари, тази година бяха значително по-малки заради пандемията от коронавирус.

Тръмп отново омаловажи значителния скок на новите случаи на Ковид-19, който тревожи здравните власти. По думите му 99 процента от случаите на коронавирус са "напълно безобидни".

"Постигнахме голям напредък. Нашата стратегия работи добре", каза президентът. Той изрази убеждение, че още преди края на годината ще бъде намерено лекарство или ваксина срещу новия коронавирус./БТА

CHF CHF 1 1.81617
GBP GBP 1 2.17187
RON RON 10 4.04808
TRY TRY 10 2.36798
USD USD 1 1.65077