Тръмп: Няма да споделям разузнавателна информация с НАТО

ЕС и Свят 11.07.2024 09:20 Снимка: ДНЕС+

Тръмп: Няма да споделям разузнавателна информация с НАТО

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп обмисля евентуално намаляване на обмена на разузнавателна информация с членовете на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Това разкри Politico, позовавайки се на чуждестранни служители, информирани за тези възможни планове.

Според трима европейски служители и един високопоставен служител на НАТО съветниците на Тръмп са уведомили съюзниците на САЩ, че подобен ход ще бъде част от по-широк план, който предвижда САЩ да намали подкрепата си за Алианса.

"Именно американското разузнаване помогна да се убедят много страни от НАТО, че Путин е решен да нахлуе в Украйна.

Някои страни не вярваха, че Русия има възможности да проведе успешна военна кампания", отбеляза един от служителите, намеквайки за важността на обмена на разузнавателна информация.

Намаляването на обмена на разузнавателна информация между САЩ и НАТО може да намали способността на Европа да устои на руска инвазия, ако президентът Владимир Путин реши да разшири военните си операции на континента отвъд Украйна, каза висшият американски служител.

Потърсен за коментар, говорител на кампанията на Тръмп не отговори директно, а се позова на изявление в TruthSocial, че бившият президент "ще възстанови мира и ще изгради отново американската сила и възпираща сила на световната сцена".

Ограничаването на разузнаването при евентуална бъдеща администрация на Тръмп е било тема на обсъждане на срещата на върха на НАТО тази седмица, според официалните лица, както и според висш американски служител.

Още през първия си мандат като президент Тръмп направи противоречиви изказвания по този въпрос. Тогава той успя да убеди страните-членки да вдигнат разходите си за отбрана.

 

 
CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599