Тръмп не счита възрастта, а компетентността за проблем при президента на САЩ

ЕС и Свят 17.09.2023 10:39 Снимка: ДНЕС+

Тръмп не счита възрастта, а компетентността за проблем при президента на САЩ

Бившият американски президент и настоящ фаворит на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп заяви, че съперникът му демократ Джо Байдън не е твърде стар, за да се кандидатира за втори мандат.

Същевременно бързо добави: "Мисля, че е некомпетентен".

Интервюто му NBC, което ще бъде излъчено в неделя, идва в момент, когато Америка е изправена пред дълбок дебат относно застаряването на нейната политическа класа.

На изборите през 2024 г. Байдън ще бъде на 82, а самият Тръмп е на 78 години.

Проучванията показват, че макар възрастовата разлика между двамата мъже да е малка, американците се тревожат повече за възрастта на Байдън. Едно допитване установи, че трима от четирима души се съмняват в способността му да издържи втори мандат.

Фактът, че Тръмп приключи собствения си мандат като вторият най-възрастен президент в историята (след Роналд Рейгън, който беше на 77 в края на мандата си), обаче го изправя пред предизвикателство.

Самият той многократно обижда Байдън на твърде "сънлив", за да се прави с работата. Но това не попречи на републиканеца, който ще да бъде на 82 години в края на втори мандат, да се опита да вдее тази игла.

"Някои от най-великите световни лидери са били на 80 години", каза той пред NBC. "Между другото, аз не съм много близо до 80 години."

Припомняме обаче, че Тръмп в момента се бори с много дела срещу себе си. 

Последно съдия от апелативния съд на щата Ню Йорк в четвъртък временно спря насрочения за 2 октомври процес по делото за измама на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс срещу Доналд Тръмп и семейния му бизнес.

Заповедта дойде, след като бившият президент на САЩ заведе дело срещу съдия Артър Енгорон, съдията, който наблюдава делото, обвинявайки него и Джеймс че не са спазили заповед, която може да стесни обвиненията по делото.

Според говорителя на съда съдията от апелативния съд Дейвид Фридман разреши временно спиране на процеса и отнесе въпроса до състав от пет съдии, който очаква да се произнесе през последната седмица на септември.

Процесът все още може да започне на 2 октомври в зависимост от решението на апелативния съд, известен като Първи отдел.

Джеймс обвинява Тръмп, че финансовите му отчети са били измамни, докато обвиняемите искат повечето или всички твърдения на главния прокурор да бъдат отхвърлени. Енгорон каза, че процесът може да продължи почти до Коледа.

Адвокатите на Тръмп не отговориха веднага на исканията за коментар.

Джеймс каза в изявление: "Ние сме уверени в нашия случай и ще бъдем готови за съдебен процес."

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482