Тихановска: Новите избори в Беларус да са под контрола на ОССЕ

ЕС и Свят 23.09.2020 20:06 Снимка: ДНЕС+

Тихановска: Новите избори в Беларус да са под контрола на ОССЕ

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска смята за необходимо в родината й да бъдат произведени нови избори под контрола на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Тя заяви това във видеобръщение, поместено днес на сайта на американския вестник "Ню Йорк таймс", предаде ТАСС.

"Нуждаем се от нови, честни избори. Те могат да бъдат проведени от ОССЕ", отбеляза Тихановска. Бившият кандидат на президентските избори подчерта, че протестите в Беларус не са от геополитически характер, предава БТА. 

"Това не е нито проруска, нито проевропейска революция", посочи Тихановска. "Това е демократична революция".

В Беларус, където на 9 август се състояха избори за президент, повече от месец има протестни акции. По данни на беларуската ЦИК действащият държавен глава Александър Лукашенко е победил с 80,10 процента от гласовете. На второ място с 10,12 на сто е Светлана Тихановска, която не призна резултатите от изборите и заяви, че те са фалшифицирани, припомня ТАСС. Тя напусна Беларус и инициира създаването на Координационен съвет на опозицията, който призовава протестите да продължат, докато държавното ръководство не се съгласи да бъдат произведени нови избори./БТА

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021