Тайван отвори офис-посолство в Литва, въпреки заплахите на Китай

ЕС и Свят 18.11.2021 14:12 Снимка: ДНЕС+

Тайван отвори офис-посолство в Литва, въпреки заплахите на Китай

Тайван откри де факто посолство в Литва в четвъртък в дипломатически пробив за острова, като отхвълри силната опозиция на Пекин срещу този ход, съобщава "Ройтерс".

Китай поиска през август балтийската държава да оттегли посланика си в Пекин и заяви, че ще оттегли китайския пратеник във Вилнюс, след като Тайван обяви, че офисът в града ще се нарича Тайванско представителство в Литва.

Други тайвански офиси в Европа и Съединените щати използват името на град Тайпе, избягвайки споменаването на самия остров, който Китай претендира за своя собствена територия.

Китай засили усилията да накара други страни да ограничат взаимодействието си с Тайван или да ги прекратят напълно. Само 15 държави имат официални дипломатически връзки с Тайван.

Пекин също е разгневен от решението на Литва да отвори свое представителство в Тайван, въпреки че все още не е определена точна дата за това.

Външното министерство на Тайван заяви, че откриването на офиса ще "начерта нов и обещаващ курс" за връзки между него и Литва.

Има огромен потенциал за сътрудничество в индустрии, включително полупроводници, лазери и финтех.

"Тайван ще цени и насърчава това ново приятелство, основано на нашите споделени ценности."

Спорът с Литва за Тайван въвлече и Съединените щати, които предложиха подкрепата си на Вилнюс, за да устои на китайския натиск.

Много други страни поддържат де факто посолства в Тайпе, включително няколко други страни-членки на ЕС като Литва, както и Великобритания, Австралия и Съединените щати./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448