Тайван - ключовата връзка в световните търговски вериги

ЕС и Свят 19.08.2022 20:00 Снимка: ДНЕС+

Тайван - ключовата връзка в световните търговски вериги

Търговското споразумение между САЩ и Тайван може да засили напрежението с Китай. Съединените щати искат да засилят търговските си връзки с Тайван, който е специализиран в производството на основни полупроводници и над който Китай претендира за свой суверенитет. Двете страни ще започнат официални преговори за търговско и инвестиционно споразумение тази есен, съобщи кабинетът на търговския представител на САЩ Катрин Тай, припомня френският вестник "Монд".

Това е нова стъпка в укрепването на търговските отношения с острова, върху който Пекин претендира за суверенитет, на фона на китайско-американското напрежение.Това търговско споразумение ще "укрепи търговията и инвестициите " и ще "насърчи иновациите и приобщаващия икономически растеж за нашите работници и предприятия ", каза Сара Бианки, помощник търговски представител.

Разговорите ще се съсредоточат и върху отговорите на "неблагоприятни за пазара политики и методи" , казаха от офиса на Тай. Думи, които могат да се тълкуват като препратка към Китай. Тайван осигурява половината от световното производство на чипове, включително по-голямата част от моделите от последно поколение. Без тях нито една ракета, смартфон или дори кола не могат да напуснат завода.  което доведе до загуби от около 200 милиарда евро за тях.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648