СЗО все още работи по идентифицирането на произхода на COVID-19

ЕС и Свят 04.03.2023 16:01 Снимка: ДНЕС+

СЗО все още работи по идентифицирането на произхода на COVID-19

Организацията отрече да е спирала разследването

Световната здравна организация все още работи за уточняване как е започнала пандемията от COVID-19 през 2019-а година. От агенцията на ООН отрекоха да са се отказали от разследването. Според тях такива твърдения правели недобросъвестни политици.

„Разговарях с високопоставени китайски лидери многократно само преди няколко седмици. Всички хипотези за произхода на вируса остават на масата“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

„Искам да бъда много ясен, че СЗО не се е отказала от никакви планове за идентифициране на произхода на пандемията от COVID-19“, категоричен бе Тедрос.

Въпросът с произхода на коронавируса стана актуален след изненадващ доклад на Министерството на енергетиката на Съединените щати. Според американски медии министерството подозира, че лаборатория в град Ухан е изпуснала вируса, оценка, която Пекин отрича.

Официално обаче, американското разузнаване обяви по-рано, че вероятно става дума за естествена мутация на животински вирус. Посланикът на Съединените щати в Пекин заяви, че Китай трябва да бъде „по-честен за произхода на COVID-19“.

„Работата продължава. Изследваме както хора, така и животни. Разглеждаме научни трудове за взаимодействието между тях. Но също така търсим данни за нарушаването на сигурността от лабораториите, които работят с коронавируси. Особено там, където бяха засечени първите случаи, в Ухан, Китай и на други места“, заяви  Мария ван Керкхов, водещ експерт на СЗО по COVID-19.

Тя изрази разочарование в Twitter в четвъртък, че Съединените щати не са споделили допълнителна информация със СЗО относно своите доклади, оценяващи произхода на вируса.

В петък Керкхов призова страните, институциите и изследователските групи, които може да разполагат с информация за произхода на пандемията, да я споделят с международната общност.

„Нямаме на 100% отговорите как започна тази пандемия и остава абсолютно наложително да продължим да се фокусираме върху това“, подчерта тя.

Керкхов обясни, че е от решаващо значение да се изследват коронавирусите, циркулиращи в животните, и как хората влизат в контакт с тези животни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648