СЗО ще преименува маймунската шарка

ЕС и Свят 23.11.2022 09:33 Снимка: ДНЕС+

СЗО ще преименува маймунската шарка

Американското правителство настоява СЗО да предприеме бързи действия за премахване на стигмата около името на заболяването.
Световната здравна организация (СЗО) планира да преименува маймунската шарка на „ем шарка“ в стремеж да премахне стигмата върху заболяването, съобщи в. „Политико“, цитиран от Нова.

Според изданието, което цитира запознати източници, решението може да бъде обявено още днес, след като през лятото беше постигнато първоначално съгласие СЗО да обмисли предложения за ново име на маймунската шарка.

Подготвяното преименуване става под натиск от американското правителство, което настоява СЗО да предприеме бързи действия за премахване на стигмата около името на заболяването. Висши служители от правителството на президента Джо Байдън са призовали в частни разговори ръководителите на организацията да променят името и са намекнали, че САЩ са готови да действат едностранно по въпроса, ако СЗО не предприеме достатъчно бързи действия, посочва вестникът.

Правителството на Байдън от месеци се тревожи, че името на заболяването задълбочава стигмата, особено сред цветнокожите хора, и че бавното придвижване към ново име възпрепятства ваксинационните усилия, които американските власти започнаха през лятото след разпространението на маймунската шарка в САЩ по-рано през годината, заявиха цитираните източници.

Здравни експерти и активисти от ЛГБТ общността също така призоваха за промяна на името, поставено на заболяването след откриването му през 1958 г. Според тях наименованието маймунска шарка е неточно, свързва се с расистки стереотипи за Африка и оказва вредно въздействие върху глобалните действия за борба с болестта, отбелязва „Политико“.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993