СЗО отново обмисля дали да обяви маймунската шарка за световна извънредна здравна ситуация

ЕС и Свят 22.07.2022 10:22 Снимка: ДНЕС+

СЗО отново обмисля дали да обяви маймунската шарка за световна извънредна здравна ситуация

Свикана бе комисията за извънредни ситуации

Комисията за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) бе свикана вчера, за да се обсъди дали да обяви маймунската шарка за глобална криза, съобщи Асошиейтед прес. Това е второто свикване на комисията в рамките на няколко седмици. Някои учени заявиха, че поразителните разлики между огнищата в Африка и тези в развитите страни ще усложнят всяка координирана реакция, предава БТА. 

Африканските власти заявиха, че вече третират епидемията на континента като "извънредна ситуация". Експерти от други страни обаче смятат, че леката форма на маймунска шарка в Европа, Северна Америка и други страни прави обявяването на извънредно положение ненужно, дори ако вирусът не може да бъде спрян. Властите във Великобритания наскоро понижиха оценката си за заболяването, смятайки, че то не протича толкова сериозно.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви в началото на заседанието на извънредната комисия, че остава загрижен за броя на регистрираните случаи на заразата във все повече страни. По думите му, е "приятно" е да се отбележи спад в броя на маймунска шарка в някои страни, но вирусът все още се увеличава на други места, заяви генералният директор на СЗО и добави, че шест страни са съобщили за първите си случаи на заразата миналата седмица.

Маймунската шарка се разпространява от десетилетия в някои части на Централна и Западна Африка, където болни диви животни понякога заразяват хора в селските райони, но епидемиите остават относително териториално ограничени. В Европа, Северна Америка и други части на света болестта се разпространява поне от май сред гейове и бисексуални мъже. Епидемията в богатите страни вероятно е била предизвикана от сексуални контакти по време на два рейва (музикални партита) в Испания и Белгия.

В момента по света има над 15 000 случая на маймунска шарка. Докато Великобритания, Съединените щати, Канада, както и други държави са закупили милиони ваксини, нито една от тях не е отишла в Африка, където по-сериозен вариант на болестта вече е причинил смъртта на над 70 души, припомни Асошиейтед прес. Нито една от богатите страни не е съобщила за смъртен случаи, причинен от заразяване с маймунска шарка.

"Това, което се случва в Африка е почти изцяло различно от епидемията в Европа и Северна Америка", заяви д-р Пол Хънтър, професор по медицина в британския Университет на Източна Англия, който преди това е съветвал СЗО по въпросите за инфекциозните болести.

Тази седмица здравната агенция на ООН съобщи, че 99 процента от всички регистрирани случаи на маймунска шарка извън Африка са при мъже, а 98 процента от тях са при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже. Въпреки това болестта може да зарази всеки, който е в близък физически контакт с болен от маймунска шарка, независимо от сексуалната му ориентация.

"В тези много активни сексуални мрежи на хомосексуалисти има мъже, които наистина не искат останалите хора да знаят какво правят и самите те не винаги знаят с кого правят секс", каза д-р Хънтър. Някои от тези мъже може да женени или да имат семейства, които не знаят за сексуалната им активност, което "прави проследяването на контактните изключително трудно...", заяви той, обяснявайки защо ваксинацията може да бъде най-ефективния начин за справяне с епидемията.

Вероятно не така е в Африка, където ограничените данни показват, че маймунската шарка се пренася върху хората от заразени животни. Въпреки, че африкански експерти признават, че могат да пропускат някои случаи сред хомосексуални и бисексуални мъже, предвид ограниченото наблюдение и стигматизацията на ЛГБТ обществото, властите разчитат на стандартни мерки, като изолация и обучение на хората за контрол на заразата.

Вирусологът д-р Мбала, който ръководи отдела за глобално здраве в Националния институт за биомедицински изследвания в Демократична република Конго, заяви, че има забележителни разлики между пациентите в Африка и на Запад. "Тук много бързо, след три-четири дни, виждаме видими кожни лезии при хора, изложени на маймунска шарка", каза д-р Мбала и добави, че е малко вероятно човек с толкова видими промени по кожата да излезе на публично място, като така се предотвратява по-нататъшното разпространение. Но във Великобритания и САЩ лекарите са наблюдавали някои заразени хора, които имат само една или две кожни лезии, често в областта на гениталиите, заяви той. "Не бихте забелязали това, ако сте с човек в такси или бар", допълни д-р Мбала. "Така че на Запад, хората без тези видими кожни лезии могат да разпространяват инфекцията бе да се разбере", смята той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648