СЗО: Още много дълго ще има пандемия

ЕС и Свят 08.09.2021 10:13 Снимка: ДНЕС+

СЗО: Още много дълго ще има пандемия

Пандемията от коронавирус ще продължи още много дълго, въпросът в момента е колко скоро може да бъде отменена спешната ситуация в областта на здравеопазването. Това обяви Майкъл Райън, директор на Програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) в рамките на онлайн сесия с въпроси и отговори с потребители на социални медии, предава TACC.

„Очаквам вирусът да се предава за дълго време. Въпросът е колко дълго ще продължи извънредната ситуация в областта на здравеопазването. Това се определя от това колко хора страдат от болестта, колко хора са починали от вируса и до каква степен контролираме предаването му“.

„Ако можем да се отървем от хоспитализации и смъртни случаи и ако можем да ограничим разпространението, тогава извънредната ситуация в здравеопазването може да бъде премахната. Но дали вирусът ще изчезне? Не. Това е реалност. Този вирус ще остане с нас“, категоричен бе Райън. В някои страни, отбеляза експертът, смятат, че извънредното положение е приключило.

„Това обаче далеч не е така“, предупреди той.

От своя страна експертът на СЗО Мария ван Керхове също отбеляза, че пандемията далеч не е приключила. „Определено все още сме в разгара й. Разбира се, всички искаме това да приключи възможно най-скоро. Някои дори се държат така, сякаш е свършило. Но не е свършило“/focus-news

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448