СЗО: Няма съобщения за смъртни случаи от щама Омикрон

ЕС и Свят 03.12.2021 17:22 Снимка: ДНЕС+

СЗО: Няма съобщения за смъртни случаи от щама Омикрон

Световната здравна организация не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на COVID-19 – Oмикрон. Експертите продължават да събират доказателства за опасността му. Все повече държави от различни краища на света откриват „Омикрон“ е проби на заболели.

„Все още не съм виждал съобщения за смъртни случаи, свързани с Омикрон“, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева.

„Събираме всички доказателства и в хода на работата ще намерим много повече информация.  Колкото повече държави продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта „Омикрон“, толкова повече случаи ще открием, повече информация и, надяваме се, че няма да има смъртни случаи“, допълни той.

Според говорителят на СЗО хората не бива да забравят и за варианта „Делта“.

„Омикрон може да е във възход и да стигнем до момент, в който той да се превърне в доминиращ вариант, но към този момент доминиращият вариант си остава Делта", подчерта той.

Преди няколко дни експерти от Русия и Германия прогнозираха, че „Омикрон“, може да се окаже доминантен щам, който протича по-леко и реално да донесе край на пандемията. В крайна сметка всички са на мнение, че е твърде рано за заключения, а работата по анализа на щама продължава./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448