СЗО бие тревога заради маймунската шарка

ЕС и Свят 23.07.2022 20:14 Снимка: ДНЕС+

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, информира СиЕнЕН (CNN). Решението беше обявено в събота сутринта, след като СЗО свика втората си извънредна комисия по въпроса в четвъртък.

"Реших, че глобалната епидемия от маймунска шарка представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение", обяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Тедрос каза, че макар комисията да не е успяла да постигне консенсус, той е стигнал до решението, след като е разгледал петте елемента, необходими за вземане на решение дали дадено огнище представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

Той добави, че докато обявяваше маймунската шарка за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, "За момента това е огнище, което е концентрирано сред мъжете, имащи сексуален контакт с представители на същия пол, особено тези, които имат множество партньори, това означава, че това е огнище, което може да бъдат спрени с правилните стратегии в правилните правилни групи."

Първоначално СЗО не обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение след първото си извънредно заседание на комисията на 23 юни. По това време Тедрос каза, че комисията за извънредни ситуации е уведомила, че в момента "събитието не представлява обществено здравеопазване Извънредна ситуация от международна загриженост", но призна "развиващата се заплаха за здравето", която СЗО ще следи изключително внимателно.

СЗО определя извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, или PHEIC, като "извънредно събитие", което представлява "риск за общественото здраве за други държави чрез международно разпространение на болест" и "което потенциално изисква координиран международен отговор".

Извънредният комитет на организацията за маймунската шарка се събра за първи път в края на юни, когато неговите членове съобщиха за сериозни опасения относно мащаба и скоростта на разпространение на вируса, но казаха, че не представлява PHEIC. Тедрос отново свика комисията, за да предостави най-новата информация, каза той.

Обозначението PHEIC идва от Международните здравни правила, създадени през 2005 г., и представлява международно споразумение за подпомагане на предотвратяването и реагирането на рискове за общественото здраве, които имат потенциал да се разпространят по целия свят.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ описват разпоредбите като "правно обвързващо споразумение на 196 държави за изграждане на капацитет за откриване и докладване на потенциални извънредни ситуации за общественото здраве по целия свят. МЗП изисква всички страни да имат способността да откриват, оценяват, докладват и реагират на събития, свързани с общественото здраве."

Има две текущи извънредни ситуации в общественото здраве: полиомиелит, започнал през 2014 г., и Covid-19, започнал през 2020 г.

Четири други PHEIC бяха декларирани след въвеждането на разпоредбите: грип H1N1 от 2009 г. до 2010 г.; Ебола от 2014 до 2016 и от 2019 до 2020; и вируса Зика през 2016 г.

В момента САЩ отчитат над 2800 вероятни или потвърдени случая на маймунска шарка в 44 щата, окръг Колумбия и Пуерто Рико, според данни от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. В световен мащаб има над 16 500 докладвани случая в 74 страни.

Маймунската шарка е много по-малко тежък братовчед на вече ликвидирания вирус на едра шарка. Той е ендемичен за части от Западна и Централна Африка и обикновено се заразява от гризач или малък бозайник.

Вирусът на маймунската шарка може да се разпространи чрез контакт с телесни течности, рани или предмети като дрехи и спално бельо, заразени с вируса. Може също да се разпространи от човек на човек чрез респираторни капчици, обикновено в близка среда.

Всеки, който е имал контакт с някого с обрив, подобен на маймунска шарка, или който е имал контакт с някой, който има вероятен или потвърден случай на маймунска шарка, е изложен на висок риск от инфекция. Голям брой случаи тази година са при мъже, имали сексуален контакт с представители на същия пол, и служителите в общественото здравеопазване насочват усилията си за превенция към тази група.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648