Световните авиокомпании не се надяват на възстановяването от COVID-19

ЕС и Свят 28.07.2020 20:08 Снимка: ДНЕС+

Световните авиокомпании не се надяват на възстановяването от COVID-19

Глобалните авиокомпании намалиха прогнозата си за възстановяване от коронавирус, заявявайки, че ще отнеме време до 2024 г. - година по-дълга от очакваното по-рано - пътническият трафик да се върне към нивата преди кризата, предаде "Ройтерс".

В актуализация за осакатяващото въздействие на пандемията върху въздушните пътувания Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) цитира бавно ограничаване на вируса в Съединените щати и развиващите се страни и по-слаба перспектива за корпоративни пътувания.

Съществуващите бариери пред пътуванията и новите ограничения на някои пазари също претеглят на по-близките перспективи, каза IATA, като намали прогнозата си за броя на пътниците през 2020 г. до 55% спад - по-рязко от спадът от 46%, предвиден през април.

 

"През втората половина на тази година ще се наблюдава по-бавно възстановяване, отколкото се надявахме", каза главният икономист на IATA Брайън Пиърс. Броят на пътниците през юни е намалял с 86,5% спрямо предходната година, съобщи организацията след свиване с 91% през май.

Изненадващият ход на Великобритания за налагане на карантина на пристигащите от Испания създаде много несигурност, каза Пиърс. "Това очевидно ще бъде проблем с възстановяването", добави той. 

Перспективите за възстановяване са отслабени от разпространението на COVID-19 в Съединените щати и развиващите се страни, заедно представляващи 40% от глобалните въздушни пътувания, заяви IATA.

Бизнес пътуванията също могат да се сблъскат с траен спад, заплашвайки рентабилността на авиокомпаниите и маршрутите за дълги разстояния, когато корпоративните клиенти преотстъпват в разходите и се възползват по-широко от видеоконференции, които са станали норма при блокирането.

"Ще остане да видим дали виждаме възстановяване на моделите на бизнес пътуванията преди кризата", каза Пиърс. 

Превозвачите на дълги разстояния може да се наложи да разчитат повече на товари, за да поддържат жизнеспособността на някои маршрути поради по-малкото търсене на бизнес, каза той.

"За много мрежови авиокомпании първоначално плащащите премии пътници са тези, които управляват рентабилността."/money.bg

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931