Светът подготвя почвата за преки преговори с Русия

ЕС и Свят 16.06.2024 17:14 Снимка: ДНЕС+

Светът подготвя почвата за преки преговори с Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в Бюргенщок в Швейцария, че ще отправи предложения за мир на Русия, след като те бъдат валидирани от международната общност, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Украинският лидер каза това по време на международната конференция за мир в Украйна, която се откри вчера в Швейцария и продължава и днес

Кения, Саудитска Арабия и Турция вече изразиха съжаление, че руският президент Владимир Путин не е бил поканен да участва във форума.

"Тази среща на върха можеше да бъде насочена повече върху резултатите, ако другата страна в конфликта, Русия, присъстваше в тази зала", заяви турският външен министър Хакан Фидан.

Мнозинството от около 90 страни, присъстващи на форума, изразиха подкрепа за Украйна и призоваха за справедлив мир, основан на устава на ООН.

"Когато планът за действие бъде сложен на масата, приет от всички и бъде прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия, за да можем наистина да сложим край на войната", обеща украинският президент при откриването на двудневната среща на върха.

Президентката на Швейцария Виола Амхърд призова международната общност да подготви почвата за преки разговори между двете воюващи страни.

Вече се обмисля и втора среща на върха, на която Киев се надява, че ще участва и руска делегация.

"Следващата конференция не трябва да се провежда без Русия. Ние трябва да говорим на врага", заяви президентката на Словения Нашата Пирц Мусар.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова да се разшири кръгът на страните около масата за разговори.

"Украйна даде индикации, че мисли, че тази война трябва да приключи чрез преговори и това включва и преговори с Русия", заяви пред журналисти съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан. "Сега от гледна точка на Украйна става дума тя да бъде във възможно най-добрата позиция на бойното поле, за да бъде във възможно най-добрата позиция и на масата за преговори", добави той.

"Заедно ние правим първите стъпки към един справедлив мир", каза украинският президент и добави, че светът е по-силен от Владимир Путин.

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд заяви, че за провеждането на надеждни мирни преговори ще е необходимо участието на Русия и че това ще включва "труден компромис", предаде Ройтерс, на която се позова БТА. В речта си на конференцията в Швейцария министърът заяви, че Саудитска Арабия е решена да помогне за прекратяване на конфликта.

"Смятаме, че е важно международната общност да насърчава всяка стъпка към сериозни преговори, които ще изискват труден компромис като част от пътна карта, водеща до мир", заяви принцът.

Саудитска Арабия се разглежда като един от водещите кандидати за домакин на евентуалната конференция, коуто се обсъжда като продължение на срещата в Швейцария.

Президентът на Финландия Александер Стуб от своя страна заяви, че конференцията в швейцарския курорт Бюргенщок се нуждае от последващи действия възможно най-скоро.

"Защото мирът е... винаги процес", заяви той.

Днес на форума се дискутират три теми в работните групи на срещата на върха - ядрената сигурност, свободата на корабоплаването и хранителната сигурност и хуманитарните аспекти, по-специално съдбата на украинските деца, депортирани в Русия.

Премиерът на Ирландия Саймън Харис нарече това кражба на деца и заяви, че очаква тя да се засили с приближаването на лятото. Украйна иска Русия да й върне близо 20 000 непълнолетни, депортирани или преместени принудително в Русия.

Преди форума в Швейцария темата за Украйна беше и сред водещите теми на срещата на върха на Г-7 в Италия.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319