Стрелецът от Тексас предупредил във Facebook за нападението

ЕС и Свят 26.05.2022 11:52 Снимка: ДНЕС+

Стрелецът от Тексас предупредил във Facebook за нападението

Стрелецът от Тексас, който уби 19 деца и двама учители, е предупредил в социалните мрежи минути преди нападението, че ще стреля в училище, съобщава "Ройтерс".

Губернаторът на американския щат Грег Абът съобщи на пресконференция, че 18-годишният Салвадор Рамос е изпратил и съобщение, че ще застреля баба си, и друго, в което потвърждава, че го е направил. Бабата на Рамос, която заподозреният простреля малко преди атаката в началното училище, обаче е оцеляла и се е обадила в полицията.

Пред сградата на училището до Рамос се е приближил училищен полицай, но не е започнала престрелка. Нападателят е влязъл в учебното заведение през задна врата, носейки пушка AR-15, нахлул е в класна стая на четвърти клас и е застрелял всички хора вътре. По данни на властите Рамос законно е закупил две пушки и 375 патрона дни преди стрелбата.

Междувременно полицията е обградила сградата, разбивайки прозорците, за да помогне на децата и персонала да избягат. В крайна сметка Рамос, който е бил изключен от гимназията, но е нямал криминално досие или история на психично заболяване, е бил застрелян от униформените.

17 души са пострадали, но са без опасност за живота, като сред тях има и"много деца", по данни на говорител на отдела за обществена безопасност в Тексас.

Говорител на Facebook, където са били публикувани съобщенията на стрелеца, заяви, че те са били изпратени като лични и са открити след случилата се трагедия. От компанията отказаха да разкрият кой е получил съобщенията или коя от платформите на Meta - Messenger или Instagram, е била използвана за изпращането им.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648