Стотици жени на бунт срещу френския вътрешен министър, съден за изнасилване

ЕС и Свят 11.07.2020 09:44 Снимка: ДНЕС+

Стотици жени на бунт срещу френския вътрешен министър, съден за изнасилване

Стотици жени протестираха в центъра на френската столица Париж в петък срещу назначаването на вътрешния министър Жерал Дарманин, който е разследван заради обвинение за изнасилване, предаде "Ройтерс".

Дарманин, който отрича обвинението, е повишен на ключовия пост на вътрешния министър в правителствена промяна в понеделник. 37-годишният преди това беше министър на бюджета.

Съдия прекрати делото срещу Дарманин преди две години, но миналия месец апелативният съд в Париж постанови възобновяване на разследването на обвинението за изнасилване.

Припомняме, че по-рано този месец бяха извършени рокади във френското правителство.

Жан Кастекс, високопоставен служител във френската администрация, който ръководеше стратегията за отварянето на Франция след наложените ограничителни мерки заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19), беше номиниран за нов премиер на страната от президента Еманюел Макрон.

Назначението му беше обявено само часове след като Едуар Филип, който беше министър-председател в продължение на три години, подаде оставка.

Макрон направи още промени в правителството си през следващите дни, тъй като се опитва да се хареса на избирателите, силно засегнати от икономическия спад. Той се сблъска с масово противопоставяне от страна на "жълтите жилетки" срещу мерките му за строги икономии преди началото на здравната криза във Франция./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868