Столтенберг и Вучич обсъдиха ситуацията в Косово

ЕС и Свят 21.11.2023 14:39 Снимка: ДНЕС+

Столтенберг и Вучич обсъдиха ситуацията в Косово

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза след днешната си среща в Белград със сръбския президент Александър Вучич, че са обсъдили неотдавнашната ескалация на напрежението в Северно Косово и подчерта, че струпването на сръбски войски на границата с Косово няма да помогне за намаляване на напрежението, съобщава БТА, като се позова на сръбските медии.

Разчитам на това и двете страни да се въздържат от действия, които биха довели до ескалация. Казах на президента Вучич, че струпването на сръбски войски близо до границата няма да помогне, каза Столтенберг, цитиран от в. "Данас".

Косовският премиер Албин Курти, цитиран от вестник "Коха диторе", заяви вчера, че Сърбия е разположила противовъздушни системи в близост до границата с Косово.

Напрежението между Косово и Сърбия е постоянно, откакто някогашната сръбска област, населена предимно с етнически албанци, обяви независимост през 2008 година, която Белград и косовските сърби не признават. Двете страни водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. Последната ескалация на напрежението е от края на септември, когато въоръжена група косовски сърби влязоха в сблъсък с косовската полиция, при което загинаха косовски полицай и трима от сръбските нападатели.

Шефът на НАТО подчерта днес на съвместна пресконференция с Вучич значението на мироопазващите сили на алианса в Косово (КейФОР) за запазването на мира и стабилността и призова виновните за ескалацияна на напрежението през септември в Северно Косово да бъдат изправени пред правосъдието.

"Две десетилетия КейФОР гарантира сигурността и безопасната среда за всички общности, ще продължим да го правим безпристрастно," каза Столтенберг, цитиран от сръбската държавна телевизия РТС.

Той подчерта, че образуването на Съюз на сръбските общини в населените предимно от сърби части на Косово е ключът към нормализиране на отношенията между двете страни и призова Белград и Прищина да се ангажират с диалога помежду си.

Столтенберт добави, че с Вучич са обсъдили и възможността отново да се проведат общи военни учения между Сърбия и НАТО.

Вучич каза след срещата със Столтенберг, че в бъдеще Сърбия ще се опита да има възможно най-добрата комуникация с НАТО, предаде Танюг.

„Разговаряхме за всички важни въпроси повече от час и половина и сътрудничеството с НАТО и КeйФОР за нас също е важно, както каза Столтенберг и което мога да потвърдя, с надеждата, че ще гарантираме максимална сигурността на сърбите в Косово и Метохия", каза Вучич на съвместната пресконференция със Столтенберг.

Вучич подчерта, че пред последната година 13 процента от косовските сърби са напуснали Северно Косово заради натиск от Прищина.

„Ние също ще се опитаме да имаме възможно най-добрата комуникация с НАТО в бъдеще. Що се отнася до сръбската армия, тя изпълняваше задачите си професионално, никога не е превишавала правата си, правомощията си, винаги е имала коректни отношения с КейФОР и НАТО. А къде и как ще разположим нашата армия в съответствие с конституцията на Република Сърбия и законите на тази страна, без да застрашаваме никого по никакъв начин, това е наша работа", каза Вучич.

Столтенберг пристигна снощи в Белград след посещение в Косово и Босна. Той е на обиколка в страните от Западните Балкани от Западните Балкани от 19 до 22 ноември, като довечера се очаква да пристигне в Република Северна Македония.

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811