Сподвижниците на Навални зоват руснаците да гласуват за комунистите срещу путинската "Единна Русия"

ЕС и Свят 15.09.2021 15:10 Снимка: ДНЕС+

Сподвижниците на Навални зоват руснаците да гласуват за комунистите срещу путинската "Единна Русия"

Сподвижниците на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални призоваха руснаците да гласуват за Комунистическата партия на парламентарните избори тази седмица, част от тактическа изборна кампания, целяща да причини загуби за управляващата партия "Единна Русия", информира "Ройтерс".

Кампанията на Навални за "умно гласуване" цели да консолидира гласовете на онези, които се противопоставят на "Единна Русия", която в момента държи три четвърти от местата в долната камара на парламента (Държавната Дума) и доминира руския политически живот.

Инициативата е един от малкото останали лостове за Навални, който излежава две години и половина затвор за предполагаеми нарушения на условно освобождаване, които според него са изфабрикувани.

Неговото движение беше определено за "екстремистко" в навечерието на изборите, които ще се проведат от 17 до 19 септември, а закон, подписан от президента Владимир Путин през юни, забрани на членовете на такива групи да се кандидатират за длъжност.

"Милиони хора в Русия мразят "Единна Русия", изтъкна сподвижникът на Навални Леонид Волков във видеоклип, придружаващ списък с кандидати, за които сподвижниците на Навални казват, че имат най-голям шанс да победят "Единна Русия" в различни избирателни райони.

"Обяснете на всички, които не са доволни от случващото се в страната, че трябва да отидат и да гласуват на тези избори", настоява още Волков.

По-голямата част от кандидатите, подкрепяни от сподвижниците на Навални, са от Комунистическата партия, втората по популярност партия в Русия. В момента тя има 43 депутати в 450-местната Държавна Дума. Сподвижниците на Навални препоръчаха комунистически кандидати в 11 от 15-те столични района.

Путин, който е на власт като президент или премиер от 1999 г., помогна за основаването на "Единна Русия", но не е член.

В навечерието на изборите Путин одобри по-високи заплати и еднократни плащания на военните и служителите на реда. Той обеща подобни мерки за пенсионерите.

Критиците на Кремъл казват, че мерките целят да засилят подкрепата за "Единна Русия". Кремъл твърди, че мерките за подкрепа нямали нищо общо с парламентарните избори./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448