Следващото германско правителство с равен брой мъже и жени министри

ЕС и Свят 21.11.2021 11:12 Снимка: ДНЕС+

Следващото германско правителство с равен брой мъже и жени министри

В следващото правителство на Германия вероятно ще има равен брой жени и мъже. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои източници.

Левоцентристките социалдемократи на Олаф Шолц ще номинират най-малко три жени за постове в кабинета: напускащият министър на околната среда Свеня Шулце, напускащият министър на правосъдието Кристин Ламбрехт и бившият кандидат на Шолц в надпреварата за сълидерство на партията Клара Гейвиц.

Очаква се Шулце да стане министър на икономиката или трансформацията, Ламбрехт вероятно ще отговаря за вътрешните работи, включително и миграцията, а Гейвиц може да получи министерството на науката и образованието.

Сред приближени, Шолц ще ръководи следващото правителство като канцлер, а неговата "дясна ръка" Волфганг Шмид се очаква да стане негов началник на кабинета.  Министърът на труда Хубертус Хайл ще запази работата си благодарение на силното си представяне по време на COVID-19 пандемия, казаха източниците.

Представители на коалицията многократно казваха, че длъжностите в кабинета ще бъдат решени в самия край на коалиционните преговори. Представители на партията намекнаха, че споразумение може да бъде постигнато през следващата седмица, вероятно още в понеделник или вторник.

Припомняме, че през октомври три партии в Германия постигнаха предварителна договорка за съставяне на ново правителство. Това са социалдемократите (СДП), Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП).  Трите партии водят преговори, откакто лявоцентристката СДП на Шолц спечели парламентарните избори на 26 септември, а консерваторите на Меркел останаха на второ място, докато тя се готви да напусне политиката.

Всички партии имат силно желание да избегнат повторение на положението след изборите през 2017 г., когато СвДП драматично излезе от коалиционните преговори с консерваторите и Зелените и бяха необходими месеци, за да се състави ново правителство.

Анализаторите смятат, че тъй като се постигат компромиси между партиите, Германия е малко вероятно да види рязък завой наляво./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448