След Ким и Лукашенко отива при Путин

ЕС и Свят 14.09.2023 16:30 Снимка: ДНЕС+

След Ким и Лукашенко отива при Путин

Беларуският президент Александър Лукашенко замина на посещение в Русия, където на 15 септември ще се срещне с руския си колега Владимир Путин. Това съобщи агенция БелТА. Лукашенко отива за среща с руския президент само денонощие след като Путин прие особено топло и радушно севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

"Президентът на Беларус Александър Лукашенко замина на работно посещение в Руската федерация на 14 септември. Централна част от визитата ще бъдат преговорите с руския президент Владимир Путин, които ще се проведат на 15 септември", се казва в текста.

Основните теми на срещата ще бъдат регионалните въпроси и международния дневен ред, както и общите задачи в икономиката, по-специално в индустрията, селското стопанство и други сектори, както и съвместната работа в областта на заместването на вноса, заради санкциите, които колективният Запад наложи и срещу двете страни.

Ръководителите на двете държави, се казва в информацията, са планирали консултации в съответствие с предварително одобрения график на срещите.

Предишните преговори между Лукашенко и Путин се състояха на 23 юли в Санкт Петербург. Освен икономическото сътрудничество, президентите засегнаха много въпроси, включително хода на руската "специална военна операция в Украйна" и засилената активност на НАТО в Полша, припомня БелТА.

Беларуското правителство съобщи в края на август, че Минск съгласува с Москва още 12 проекта за заместване на вноса в промишлеността, които могат да бъдат финансирани с руски заеми. Вицепремиерът на републиката Пьотр Пархомчик отбеляза, че в момента в рамките на съюзната държава се изпълняват 17 инвестиционни проекта на стойност 127 милиарда руски рубли и се работи за одобтрението на още 12 проекта на стойност 37 милиарда рубли.

Русия и Беларус са свързани в партньорство, наречено "Съюзна държава", в което Москва е доминиращият играч.

Лукашенко доказа своята полезност за Путин не само в началото на войната, но и като позволи на руските сили да тренират в беларуски военни бази и да разположат тактически ядрени оръжия в страната му.

Освен това Кремъл приписа на Лукашенко посредничеството в споразумението през юни за прекратяване на бунта, съгласно което лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин получи разрешение да замине за Беларус. Оттогава хиляди негови бойци са се преместили там. Тази ситуация обаче се промени след смъртта на Пригожин и значителното намаляване на числеността на вагнеровци в Беларус, както и неясното бъдеще на ЧВК "Вагнер".

Присъствието им в Беларус обаче предизвика напрежение със съседна Полша, която в отговор засили сигурността си по границите. В резултат на този ход Путин предупреди, че всяка агресия срещу Беларус ще се счита за нападение срещу Русия.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482