Скопие с ясна позиция: Подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна

ЕС и Свят 24.01.2022 14:28 Снимка: ДНЕС+

Скопие с ясна позиция: Подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Република Северна Македония изцяло подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Нашите институции следят случващото се около Украна, свързано с разполагането на въоръжени сили от страна на Руската федерация по границата, изтъкна министърът на отбраната на Северна Македония Славянка Петровска по ТВ24, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Тя добави, че страната подкрепя усилията на НАТО и ОССЕ за превъзмогване на напрегнатата ситуация. Разполагането на въоръжени сили от страна на Русия представлява провокативни и дестабилизиращи действия, които намаляват сигурността на европейския континент, заяви Петровска и добави, че стабилността на Европа трябва да бъде цел на всички.

Министърът на отбраната информира, че правителството и отговорните институции са в пълна координация с цел защита на сигурността на македонските граждани.

„Нашите институции предприемат всички мерки за защита на македонските граждани. В координация сме с отговорните институции, отговарящи за сигурността на гражданите в държавата и извън нея“, изтъкна Петровска.

Тя добави, че се поддържа постоянна комуникация с колегите от правителството и се координират всички дейности, които ще бъдат предприети в предстоящия период.

„Нашата твърда позиция, на която държим, е, че недвусмислено спазваме Вашингтонския договор и всички фундаментални договори, които гарантират сигурността на Европа. Това за нас е водещ приоритет, подчерта Петровска и добави, че Северна Македония като страна-членка на НАТО призовава всички страни да направят същото, тъй като разгарянето на конфликт не може да допринесе за подобряване на сегашната ситуация“./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648