ЕС и Свят 06.11.2022 17:12 Снимка: ДНЕС+

Сирийският режим обстрелва мигрантски лагер (СНИМКИ)

Ракетен обстрел на сирийския режим уби шестима цивилни, включително две деца в импровизирани лагери за разселени хора в последния голям бастион на бунтовниците в Сирия, съобщи военен наблюдател. Всички жертви са били прокудени от домовете си по време на войната в Сирия, каза базираният във Великобритания Сирийски център за правата на човека, който разполага с широка мрежа от източници на място. Той каза, че повече от 30 ракети са избухнали в няколко района, включително лагерите, западно от град Идлиб в северозападната част на Сирия. Обстрелът рани над 20 души в допълнение към убитите.

Кореспондент на AFP видя разрушени и изгорени крехки палатки, петна от кръв и отломки от ракети на мястото на инцидента. В близката болница кореспондентът видя и телата на две млади момичета.

Последният бастион на въоръжена опозиция срещу режима на президента Башар ал-Асад включва големи части от провинция Идлиб и части от съседните провинции Алепо, Хама и Латакия. „Хаят Тахрир ал-Шам (ХТШ-HTS), оглавявана от бивши членове на местния клон на „Ал Кайда”, е доминиращата група в района, но активни са и други джихадистки групи. Според центъра ракетният обстрел е извършен ден след смъртта на петима сирийски военни при обстрел от група, свързана с ХТШ.

Регионът на Идлиб е дом на около три милиона души, около половината от които са разселени. Те са сред милионите, прокудени от родните си места вътре в страната или в чужбина по време на войната през миналото десетилетие. В нея загинаха близо половин милион души.

С подкрепата на Русия и Иран Дамаск си върна голяма част от районите, загубени в ранните етапи на конфликта в Сирия, който избухна през 2011 г., когато правителството жестоко потуши продемократичните протести. Въпреки периодичните сблъсъци, примирието, постигнато през 2020 г. от Москва и Турция, която подкрепя бунтовниците срещу Асад, до голяма степен се запази на северозапад.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648