Си Цзинпин уверява Югоизточна Азия, че Китай не се стреми към хегемония

ЕС и Свят 22.11.2021 11:58 Снимка: ДНЕС+

Си Цзинпин уверява Югоизточна Азия, че Китай не се стреми към хегемония

Китайският президент Си Цзинпин каза на среща на ръководителите на 10-те страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), че Пекин нямало да "тормози" своите по-малки регионални съседи на фона на нарастващото напрежение около Южнокитайско море, предаде "Ройтерс".

Териториалните претенции на Пекин във връзка с морето се сблъскват с онези на няколко страни от Югоизточна Азия и предизвикаха тревога от Вашингтон до Токио.

"Китай е бил, е и винаги ще бъде добър съсед, добър приятел и добър партньор на АСЕАН", увери Си, цитиран от китайските държавни медии.

Китай никога няма да се стреми към хегемония, нито да се възползва от размера си, за да принуждава по-малки страни, и щял да работи с АСЕАН за елиминиране на "намесата", настоя още китайският държавен глава.

Отстояването от Китай на суверенитет над Южнокитайско море го постави срещу членовете на АСЕАН Виетнам и Филипините, докато Бруней, Тайван и Малайзия също предявяват претенции към части от него.

Филипините в четвъртък осъдиха "най-категорично" действията на три кораба на китайската брегова охрана, които според филипинците са блокирали и използвали водни оръдия срещу лодки за снабдяване, отправили се към окупиран от Филипините атол в Южнокитайско море.

В петък САЩ нарекоха китайските действия "опасни, провокативни и неоправдани" и предупредиха, че въоръжена атака срещу филипински кораби ще доведе до задействане на взаимни ангажименти на САЩ за отбрана.

"Съединените щати категорично смятат, че действията на КНР, отстояваща своите експанзивни и незаконни морски претенции в Южнокитайско море, подкопават мира и сигурността в региона", подчерта говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, използвайки инициалите за Китайската народна република.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте изтъкна на срещата на АСЕАН, домакинствана от Си, че "ненавижда" спора и отбеляза, че върховенството на правото е единственият изход от спора.

"Това не говори добре за отношенията между нашите страни", коментира Дутерте.

В АСЕАН членуват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Си коментира на срещата, че Китай и АСЕАН били отхвърлили "мрака на Студената война", когато регионът е бил разбит от конкуренция на суперсили и конфликти като войната във Виетнам, и съвместно са поддържали регионална стабилност.

Китай често критикува САЩ за "мислене от Студената война", след като Вашингтон ангажира регионалните си съюзници, за да отблъсне нарастващото военно и икономическо влияние на Пекин.

Президентът на САЩ Джо Байдън се присъедини към ръководителите на страните от АСЕАН за виртуална среща през октомври и обеща по-голямо ангажиране с региона.

Срещата е започнала без присъствието на представител на Мианмар според двама запознати източници. Причината за неприсъствието не е ясна, а говорител на военното правителство на Мианмар не е отговорил на обаждания с искане за коментар.

АСЕАН отстрани ръководителя на хунтата в Мианмар Мин Аун Хлаин, който предвожда кръвопролитна репресия срещу несъгласието след завземането на властта на 1 февруари, от виртуалните срещи миналия месец заради провала му да направи пробив в прилагането на договорения мирен план, в безпрецедентно изключване за блока.

Мианмар отказа да изпрати по-нископоставен представител и обвини АСЕАН, че се е отклонила от принципа си за ненамеса и се е огънала пред западния натиск.

Китай е лобирал Мин да присъства на срещата според дипломатически източници./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448