Швеция въвежда по-строги наказания за младите престъпници

ЕС и Свят 21.07.2021 20:12 Снимка: ДНЕС+

Швеция въвежда по-строги наказания за младите престъпници

Изправена пред вълна от разчистване на сметки и смъртоносни престрелки, приписвани на мафиотски банди, Швеция ще налага по-строги наказания за млади престъпници на възраст между 18 и 20 години, предаде Франс прес.

Правителството съобщи това днес, след като две деца, съответно на 5 и 6 години, бяха ранени през уикенда от заблудени куршуми при стрелба, докато играели във Висетра, южно предградие на столицата Стокхолм - случай, който предизвика обществен отзвук, предаде БТА.

При тежки престъпления (убийства, непредумишлени убийства, изнасилвания, тежки кражби, престъпления с огнестрелни оръжия и др.) ще отпадне практиката да бъдат намалявани присъдите, когато извършителите са на възраст между 18 и 20 години. Те ще може да бъдат осъждани и на доживотен затвор, съобщи министърът на правосъдието Морган Йохансон.

"Искахме да акцентираме върху престъпления, извършени от хора, които ги извършват систематично и имат престъпен начин на живот", обясни той на пресконференция.

"Едно е да има ситуация, при която едно момче се сбие с друго в бар, и е с чисто съдебно минало, а друго, когато млади хора систематично ограбват други млади хора, или още по-лошо, извършват убийства по заповед", аргументира се Йохансон.

Швеция се опитва от няколко години да се справи с проблема с престъпните банди, чийто брой в страната се увеличи. Това доведе до много смъртоносни стрелби и разчиствания на сметки в иначе доста спокойната държава, отбелязва АФП./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448