Щатите и Китай може да "посегнат" на държавните си резерви от петрол

ЕС и Свят 23.11.2021 08:58 Снимка: ДНЕС+

Щатите и Китай може да "посегнат" на държавните си резерви от петрол

САЩ и Китай обмислят да използват количества петрол от държавния резерв. Причината са рекордно високите цени на "черното злато". Само за година цената на петрола в САЩ се е увеличила с 40 на сто, предаде БНР.

Американският президент Джо Байдън се е обърнал към ОПЕК с призив да увеличат добива на суров петрол, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Апелът му засега обаче остава без резултат. Затова президентът обсъжда възможността да освободи количества от държавния резерв, който възлиза на общо 620 милиона барела.

Според "Ню Йорк таймс" американският държавен резерв е разчетен да покрие нуждите от петрол за един месец. Той е предвиден за извънредни ситуации като природни бедствия или военни действия.

Въпреки това администрацията на Джо Байдън води преговори с Япония, Южна Корея, Китай и Индия в опит чрез общи действия да се свали цената на петрола.

Китай и Япония вече са сигнализирали готовност да последват американския държавен глава.

Подробности за петролните резерви на Китай не са известни, но експерти смятат, че Народната република е използвала ниската цена на "черното злато" миналата година и значително е увеличила запасите си./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448