Шолц и Макрон призоваха Европа да бъде реформирана

ЕС и Свят 28.05.2024 13:16 Снимка: ДНЕС+

Шолц и Макрон призоваха Европа да бъде реформирана

Докато Париж иска по-голяма европейска самостоятелност и по-съществени мерки за защита на европейската икономика от конкуренцията на САЩ и Китай, то Берлин поддържа традиционната трансатлантическа позиция на Германия

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон призовават в съвместен коментар за в."Файненшъл таймс" да бъдат положени сериозни усилия за подобряване на конкурентоспособността на Европейския съюз, предаде БТА.

Според Шолц и Макрон необходимите реформи включват допълнителни усилия за декарбонизиране на икономиката, като конкретните средства за постигането на тази цел следва да бъдат оставени на държавите членки.

Освен това двамата лидери призовават държавите от ЕС да завършат изграждането на единния финансов пазар, като въведат общи рамки за несъстоятелност, данъци и инвестиции.

"Не можем да приемаме за даденост основите, върху които сме изградили европейския си начин на живот и ролята си в света", пишат те в статията си, която излеза в днешното издание на вестника и до която агенция Ройтерс си гарантира достъп предварително.

Вчера, по време на посещение в Дрезден, Еманюел Макрон каза, че Европа е на кръстопът, и призова за силен и суверенен Европейски съюз.

"Европа е история на мир, просперитет и демокрация", каза той, но предупреди, че бездействието може да застраши всичко това.

Вчера от Германия френският президент излезе и с предупреждение за възхода на крайната десница, наричайки я "този зъл вятър", който "духа в Европа", и призова хората да се събудят и да защитят демокрацията по-малко от две седмици преди европейските избори.

Френският лидер изтъкна, че в контекста на войната в Украйна Европа трябва да формулира своя собствена политика за сигурност и отбрана.

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне днес с германския канцлер Олаф Шолц и това ще е кулминацията на тридневното му държавно посещение в Германия. Макрон и Шолц ще участват в общо заседание с министри от правителствата на двете страни, предаде ДПА. В разговорите ще бъдат обсъдени европейските политики в областта на конкуренцията и на отбраната.

Преди съвместното правителствено заседание, което ще се състои в замъка "Мезеберг" край Берлин, Макрон ще бъде удостоен в град Мюнстер с Международната награда за мир на Вестфалия. Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще произнесе реч на церемонията в кметството на Мюнстер, с която ще бъде отбелязан официалният край на държавното посещение на Макрон - първата такава визита на френски президент от 24 години.

Разговорите в двореца "Мезеберг" ще засегнат политическите аспекти на френско-германските отношения, които през последните две години от управлението на Шолц са белязани от редица проблеми, както и с разногласия във връзка с Украйна и за икономическите връзки със САЩ и Китай, отбелязва ДПА.

Докато Макрон призовава за по-голяма европейска самостоятелност и по-съществени мерки за защита на европейската икономика от конкуренцията на САЩ и Китай, Шолц поддържа традиционната трансатлантическа позиция на Германия и се стреми да запази достъпа на Берлин до китайските пазари. Освен това германският канцлер се отнесе с голяма доза скептицизъм към предложението на Макрон за разполагане на европейски сухопътни войски на фронта в Украйна.

Поддръжници на мира планират протест в Мюнстер срещу доставките на оръжие за Украйна, а протестиращи срещу ядрената енергетика ще участват в демонстрация срещу плановете на Франция да увеличи броя на атомните си електроцентрали. Полицията в града съобщи, че очаква протестите да преминат мирно.

Макрон отбеляза, че Европа трябва да бъде по-независима и в икономическо отношение, в контекста на конкуренцията от страна на Китай и САЩ.

Още по темата

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599