Шефът на армията на Мианмар се обяви за премиер

ЕС и Свят 02.08.2021 13:04 Снимка: ДНЕС+

Шефът на армията на Мианмар се обяви за премиер

Ръководителят на армията на Мианмар генерал Мин Аунг Хлаинг пое ролята на премиер в новосформираното служебно правителство, съобщиха държавните медии, шест месеца след като армията завзе властта от гражданско правителство, "Ройтерс".

Мин Аунг Хлаинг повтори обещанието си да проведе избори до 2023 г. и заяви, че администрацията му е готова да работи с бъдещ регионален пратеник за Мианмар.

Съобщението и речта дойдоха точно шест месеца след като армията завзе властта на 1 февруари от гражданско правителство след избори, спечелени от управляващата партия на Аун Сан Су Чи, които според военните са фалшифицирани.

Мин Аунг Хлаинг е председател на Съвета на държавната администрация (SAC), който бе създаден точно след преврата и който управлява Мианмар оттогава, а служебното правителство ще го замени.

"За да изпълнява задълженията на страната бързо, лесно и ефективно, Съветът на държавната администрация е преформиран като служебно правителство на Мианмар", съобщава държавната телевизия.

В речта си Мин Аунг Хлаинг повтори обещанието си за възстановяване на демокрацията, като заяви: "Ще изпълним разпоредбите за извънредното положение до август 2023 г.".

Той добави: "Гарантирам създаването на съюз, основан на демокрацията и федерализма".

Малко след преврата лидерите на хунтата обещаха нови избори в рамките на две години. Позоваването в неделя на август 2023 г. бе интерпретирано от някои местни медии като удължаване на този срок с шест месеца./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448