Северна Корея снабдява Русия с оръжия

ЕС и Свят 06.09.2022 12:36 Снимка: ДНЕС+

Северна Корея снабдява Русия с оръжия

Русия е принудена да купува военна техника от Северна Корея, тъй като санкциите ограничават Москва да снабдява своите военни, съобщават американски медии. Според разсекретени разузнавателни данни, получени от New York Times, Русия е закупила милиони артилерийски снаряди и ракети от Пхенян. Американски служител заявява, че Москва ще бъде принудена да закупи допълнително севернокорейско оръжие, докато войната с Украйна продължава.

Точният размер и мащабът на доставките на новите оръжия, разкрити от доклада, остават неясни. Иран и Северна Корея - и двете обекти на значителни западни санкции - се стремят да задълбочат връзките си с Русия, откакто президентът Путин започна инвазията си в Украйна през февруари.

Миналата седмица Москва получи първата си поръчка от нови ирански дронове. Режимът на Ким Чен-ун обвини САЩ за конфликта и заяви, че Западът следва "хегемонна политика", която оправдава използването на сила от Русия.

Миналия месец Северна Корея призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики и обеща да задълбочи своето "другарско приятелство" с Москва. Руският президент Владимир Путин каза, че двете страни ще разширят своите "всеобхватни и конструктивни двустранни отношения", според държавните медии в Пхенян.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648