"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

ЕС и Свят 27.01.2022 11:21 Снимка: ДНЕС+

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът "Северен поток 2" между Русия и Германия няма да заработи, ако Русия нахлуе в Украйна. С това значително втвърди предишната позиция на Запада по отношение на стратегически важните доставки на газ, пише "Гардиън".

В момент, когато напрежението нараства заради военното струпване на Русия по източната граница на съседката ѝ, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс обяви, че администрацията на американския президент Джо Байдън "работи с Германия", за да гарантира, че тя ще може да издържи на загубата на газопровода.

"Искам да бъда пределно ясен: ако Русия нахлуе в Украйна по един или друг начин, "Северен поток 2" няма да се придвижи напред. Няма да навлизам в конкретика. Ще работим с Германия, за да гарантираме, че той няма да се придвижи напред ", заяви Прайс пред Националното обществено радио в САЩ.

Емили Хабер, посланик на Германия във Вашингтон, изглежда подкрепи втвърдяването на позицията. Тя отбеляза в Twitter, че миналото лято САЩ и Германия съвместно са заявили, че ако Москва използва енергията като оръжие или ако има друго нарушение на суверенитета на Украйна, Русия ще трябва да плати висока цена.

Германският канцлер Олаф Шолц и министърът на външните работи Аналена Баербок също са изразявали подобни позиции. "Нищо няма да бъде изключено като опция, включително "Северен поток 2", каза Хабер.

Коментарите дойдоха след ден на интензивна дипломатическа активност, в който САЩ заявиха, че са набелязали път за справяне с руските искания в Източна Европа, докато Москва провеждаше разговори по въпросите на сигурността със западните страни и продължаваше военното си укрепване./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648