Сенатори в САЩ против санкциите срещу "Северен поток 2", щели да навредят на отношенията с Германия

ЕС и Свят 11.01.2022 13:43 Снимка: ДНЕС+

Сенатори в САЩ против санкциите срещу "Северен поток 2", щели да навредят на отношенията с Германия

Няколко американски сенатори от Демократическата партия обявиха след среща с представители на администрацията на президента Джо Байдън, че смятат, че санкциите срещу руския газопровод "Северен поток 2", подкрепени от републиканския сенатор Тед Круз, биха могли да навредят на отношенията с Германия, предаде "Ройтерс".

Заместник държавният секретар Виктория Нюланд и съветникът на президента Джо Байдън по глобалната енергийна сигурност Амос Хохстийн се срещнаха вчера при закрити врати с около 10 сенатори от Демократическата партия, които не са взели решение относно законопроекта на Круз.

Очаква се законът да бъде гласуван в Сената тази седмица, след като двете партии сключиха споразумение миналия месец, съгласно което Круз даде зелена светлина за десетки номинации за посланици на Байдън. Споразумението изисква законопроектът да получи 60 гласа - голямо препятствие в разделения 50-50 Сенат. Законопроектът също така трябва да бъде приет в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и да бъде подписан от президента Джо Байдън, който е Демократическата партия.

Няколко сенатори казаха пред репортери, че служителите на администрацията са били убедителни. Сенатор Крис Мърфи уточни, че те са се аргументирали, че законопроектът на Круз може да навреди на отношенията с новото правителство на Германия, точно когато Вашингтон се нуждае от подкрепата му, за да притисне Русия срещу инвазия в Украйна.

"Мисля, че техният аргумент е правилен", отбеляза Мърфи и подчерта: "Поправката на Круз би направила руска инвазия по-вероятна. Няма смисъл да се санкционира новото германско правителство, след като те току-що промениха позицията си, за да замразят най-накрая газопровода."

Газопроводът за доставка на руски газ под Балтийско море до Германия беше завършен през септември, но вероятно няма да бъде одобрен поне до средата на годината, след като Германия забави сертифицирането му. 

Управляващата коалиция в Германия е разделена относно "Северен поток 2", като социалдемократите подкрепят газопровода, тъй като страната е гладна за природен газ след затварянето на атомните и въглищните централи. Но един от техните по-малки коалиционни партньори, Зелената партия, се противопоставя твърдо на "Северен поток 2".

Представители на САЩ и Русия се срещнаха вчера в Женева, докато Вашингтон се опитва да разубеди Москва от нова инвазия в Украйна, след като тя струпа близо 100 000 войници близо до границата със съседката си.

Администрацията на Байдън се противопостави на "Северен поток 2", тъй като той би заобиколил Украйна, лишавайки я от доходоносни транзитни такси и потенциално подкопавайки борбата ѝ срещу Русия.

Но миналата година администрацията отмени санкциите срещу Nord Stream 2 AG, компанията, която контролира проекта, за да изглади отношенията с Германия и други европейски съюзници, които се влошиха, след като бившият президент Доналд Тръмп се отказа от споразумения за климата, Иран и други въпроси.

Сенатор Дик Дърбън настоя, че законодателството, създадено от колегата му сенатор демократ Робърт Менендес, било за предпочитане и изпращало "силно послание към Путин". Все пак Дърбън посочи, че не знаел кога ще бъде гласувано законодателството на Менендес.

Сенатор Тим Кейн отбеляза, че ако се появи алтернатива на законопроекта на Круз, той иска да ги сравни. Кейн изтъкна, че имал редица притеснения относно мярка в законопроекта на Круз, която ще позволи на Конгреса да гласува за възстановяване на санкциите, ако президентът ги откаже.

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент, подчерта миналата седмица, че законопроектът на Круз щял да подкопае обединения фронт в отговор на Русия.

Сенатор Джон Тестър не каза дали ще гласува против законопроекта на Круз, но посочи, че представителите на Байдън са изразили "много забележителна" позиция за нужда от подкрепата на Германия срещу повторно нахлуване на Русия в Украйна.

"Посланието беше, че това ще навреди на преговорите, които се водят с Германия... по отношение на въздействието на Русия върху Украйна", коментира Тестър и допълни: "Трябва да сме сигурни, че ако ще налагаме санкции, санкциите са фокусирани върху проблема, а не върху второстепенни въпроси."/news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648