СДСМ заявяват, че няма да позволят на опозицията да блокира държавата

ЕС и Свят 16.05.2022 09:30 Снимка: ДНЕС+

СДСМ заявяват, че няма да позволят на опозицията да блокира държавата

„СДСМ и мнозинството (в парламента на Република Северна Македония) показаха как се работи за гражданите, блокадите на Мицкоски в парламента са победени”, заяви на пресконференция Богданка Кузеска, говорител на СДСМ, предаде БТА.

Седмица след опитите на опозицията да блокира работата на парламента, той функционира и освен че приемането на дневния ред беше проточено във времето и се създаде хаос на заседанията, ВМРО-ДПМНЕ не постигна нищо, обяви Кузеска.

„Докато СДСМ успешно управлява кризата, като прилага мерки за 400 милиона евро в помощ на гражданите и компаниите, ВМРО-ДПМНЕ се опитва да блокира работата на парламента. Деструктивното поведение на Християн Мицкоски е опит да се застраши нормалното функциониране на институциите във времето на най-голямата световна криза и да се спре държавата, да се създадат проблеми.”, заяви тя.

В изявлението си Кузеска подчерта, че с политиките, прилагани от СДСМ, страната е стабилна и сигурна и се справя успешно с предизвикателствата на „най-голямата световна и икономическа криза”, а „вместо в интерес на гражданите и държавата, Мицкоски се бори само за собствения си стол в Белия дворец” (централата на ВМРО-ДПМНЕ).

Според говорителя на СДСМ това поведение на опозицията не е ново, а от ВМРО-ДПМНЕ са се държали деструктивно и когато държавата е трябвало да се справя с последствията от пандемията и когато са се взимали решения за увеличаване на минималната работна заплата и пенсиите.

„Дори когато става въпрос за стратегическите интереси и бъдещето на страната, ние виждаме същото поведение. ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски работиха против Преспанското споразумение и членството в НАТО. Допреди 5 години страната беше изолирана, скарана със съседите си, обществото беше разделено по почти всички признаци, а напрежението и конфликтите бяха ежедневие”, посочи Кузеска, допълвайки, че изправена пред нови предизвикателства, ”СДСМ отново е на страната на държавата и гражданите”.

От 10 май от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ предприеха активна блокада на работата на парламента, в резултат от която депутатите приемаха дневния ред на заседанието в продължение на два дни, а напрежението в залата понякога се повишаваше сериозно. От опозиционната партия обявиха, че в понеделник органите им на управление ще решават следващите действия, които ще предприемат с цел да предизвикат предсрочни избори. Днес от ВМРО-ДПМНЕ публикуваха проучване, поръчано за нуждите на партията, според което биха постигнали почти 10% повече гласували за тях, отколкото за управляващата СДСМ.

Резултатите от това допитване Кузеска определи като поредното доказателство за опитите на Мицкоски за блокира работата на институциите, "но и за манипулации", защото рейтингът му пада и е изправен пред факта, че ще загуби редовните избори през 2024 година. "Затова Мицкоски поръчва подобни анкети и затова бърза, дори с цената на това да ощети на гражданите", коментира Кузеска.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648