Саудитска Арабия се отказва от план за увеличаване на производството на петрол

ЕС и Свят 05.02.2024 18:31 Снимка: АР/БТА

Саудитска Арабия се отказва от план за увеличаване на производството на петрол

Саудитска Арабия е основният притежател на единствения значителен свободен капацитет за добив на петрол в света

Саудитска Арабия се отказа от план за увеличаване на дневния капацитет за производство на петрол, което е сериозен обрат в политиката на най-големия износител на петрол в света, съобщава Financial Times.

Във вторник държавната петролна компания Saudi Aramco съобщи, че е получила указания от правителството да се откаже от плана за увеличаване на максималния си устойчив производствен капацитет от 12 млн. барела дневно на 13 млн. барела дневно до 2027 г., пише FT.

Той добавя: "Многомилиардната инвестиционна програма отличаваше компанията от голяма част от индустрията, където разходите за добив на петрол като цяло намаляват поради опасенията за климатичните цели и бъдещото търсене."

Неназован източник казва пред FT, че решението е взето от Министерството на енергетиката и не е продиктувано от технически или оперативен проблем в компанията, която остава в състояние да увеличи капацитета си за производство на петрол, ако реши. Министерството на енергетиката не е направило изявление, нито е дало обяснение за този ход, допълва FT.

Ройтерс допълва, че от десетилетия Саудитска Арабия е основният притежател на единствения значителен свободен капацитет за добив на петрол в света, който "осигурява предпазна възглавница за световните доставки в случай на големи смущения".

Източник, който е "пряко запознат", казва пред Ройтерс, че в момента Aramco разполага със свободен капацитет от 3 млн. барела дневно и винаги може да увеличи целевия си капацитет по-късно, ако получи инструкции за това. Ако правителството реши да тръгне в друга посока, компанията е готова, казва източникът пред Ройтерс.

Daily Telegraph описва този ход като удар по усилията на президента на САЩ Джо Байдън да задържи цените на бензина.

В статия на Хавиер Блас, колумнист на Bloomberg, посветена на енергетиката и суровините, се казва, че решението на Саудитска Арабия "не казва нищо за отдръпването от изкопаемите горива". Той казва: "Като се отказа от плана за разширяване, Рияд призна това, което вече беше публична тайна: в обозримо бъдеще няма достатъчно търсене за толкова много допълнителен саудитски петрол. Това обаче е много различно от твърдението, че глобалният апетит за допълнителен суров петрол намалява."

На друго място в редакционната статия на Lex във FT се казва, че "дните на цените на петрола от 100 долара са отминали". Тя идва в момент, когато Ройтерс съобщава, че министър от Япония, вторият по големина купувач на втечнен природен газ (LNG) в света, е заявил, че страната има "опасения" относно решението на Байдън да спре изграждането на нови терминали за износ на LNG.

В друг материал на Ройтерс се казва, че Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC), оглавявана от председателя на COP28 Султан Ал Джабер, е подписала 10-годишно споразумение за доставка на втечнен природен газ с Индия.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957