САЩ задължиха грижещите се за ветераните медици да се ваксинират

ЕС и Свят 27.07.2021 12:59 Снимка: ДНЕС+

САЩ задължиха грижещите се за ветераните медици да се ваксинират

Американското министерство на ветераните въведе задължителна ваксинация срещу за своите здравни работници, потвърди президента Джо Байдън, отговаряйки на въпроси на репортери в Белия дом , съобщава ТАСС.

"Да, Министерството по въпросите на ветераните наистина ще изисква всички лекари, работещи в неговите медицински институции, да бъдат ваксинирани ", каза американският лидер. Департаментът по въпросите на ветераните се смята за втората по големина агенция във федералното правителство на САЩ след Пентагона. Неговата система включва 1255 медицински центъра, които приемат годишно около 9 милиона души, които преди това са служили във въоръжените сили на САЩ.

На свой ред, говорителят на Белия дом Джен Псаки на редовен брифинг заяви пред репортери, че администрацията на САЩ все още не е взела решение дали в обозримо бъдеще всички федерални служители ще трябва да бъдат ваксинирани. Псаки поиска да изясни дали адвокатите на американското правителство са изследвали този въпрос, дали са стигнали до извода, че подобно изискване ще стане незаконно. "Не, нямаше заключение, че подобно нещо ще стане незаконно. Ние обаче нямаме решение по този въпрос", каза представителят на американския президент.

В същото време тя всъщност даде да се разбере, че федералното правителство подкрепя онези инициативи на частния сектор и други недържавни участници, които са насочени към увеличаване на броя на ваксинираните в страната, включително под заплахата от налагане на наказания срещу тези, които отказват ваксинации под формата, например, на парични санкции. Американската национална футболна лига наскоро пое този път. „Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-безопасно е в страната“, каза Псаки. Тя определи подобни инициативи като "важен фактор" в борбата срещу пандемията.

Говорителят на Белия дом също беше попитан дали Байдън възнамерява да направи допълнителна ваксина. „Бихме разчитали на съветите на нашите здравни експерти, което в момента не е този вид насоки“, отговори Псаки./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448