САЩ удариха със санкции сина на Асад, който е тийнейджър

ЕС и Свят 29.07.2020 19:30 Снимка: ДНЕС+

САЩ удариха със санкции сина на Асад, който е тийнейджър

САЩ наложиха санкции на сина на сирийския президент Башар Асад, като разшириха опитите си за блокиране на финансови средства за режима в разкъсваната от война страна, информира "Франс прес".

На 18-годишния Хафез Асад, кръстен на дядо си (Хафез Асад, който е баща на Башар Асад, е президент на Сирия между 1971 и 2000 г.), няма да бъде разрешено да пътува или да поддържа активи в САЩ, обявиха от Държавния департамент.

Това е част от втори набор от санкции съгласно Закона за Цезар, американски закон, който влезе в сила през юни, и който има за цел никога да не нормализира режима на Асад, дори когато успява да си върне контрола над по-голямата част от Сирия след брутална 9-годишна война.

"Ще продължим да държим Башар ал Асад и неговия режим отговорни за техните жестокости, като същевременно ще запазим паметта на техните жертви жива", изтъква в изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

"Време е да приключи безполезната, брутална война на Асад", настоя още той.

Ударен от новите санкции е и сирийският бизнесмен Уасим Ануар ал Катан, който участва в големи строителни проекти в Дамаск.

САЩ обаче все още не са удряли бизнес интереси на Русия, която най-важният съюзник на Асад. Опасения от действия срещу чуждестранни инвеститори съгласно Закона за Цезар предизвикаха хаос в разрушената от войната икономика на Сирия, като замъгляват надеждите за възстановяване.

САЩ вече наложиха санкции срещу Башар ал Асад и съпругата му Асма.

Високопоставен американски служител заяви, че санкциите срещу единственото им пълнолетно дете имат за цел да попречат на Хафез да се превърне в канал за семейството си в чужбина.

"Това е също така, защото видяхме увеличаване на известността му в семейството", заяви официалният представител, пожелал да остане анонимен.

"Възрастните деца по същество продължават да извършват бизнес от името и в интерес на санкционираните си родители или други пълнолетни роднини", каза още той.

Младият Хафез Асад влезе в новините заради страстта си към математиката, участвайки в международни състезания в Бразилия и Румъния.[**sorce_name**]

През 2017 г. той завърши на 528-а позиция от 615 в състезание в Рио де Жанейро.

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931