САЩ разхлабват ограниченията за ваксинирани пътници от ЕС и Великобритания

ЕС и Свят 20.09.2021 20:04 Снимка: ДНЕС+

САЩ разхлабват ограниченията за ваксинирани пътници от ЕС и Великобритания

САЩ разхлабват ограниченията си за пътуване за хора от Европейския съюз и Великобритания, които са ваксинирани срещу COVID-19, информира "Ройтерс", цитирайки координатора на Белия дом по реакцията срещу коронавируса Джеф Зайънтс. 

Промяната на политиката ще позволи на ваксинирани хора от Китай, Индия, Великобритания и ЕС да пътуват до САЩ от ноември. 

Белият дом планира да разреши на пътуващи неамерикански граждани от страни, на които беше забранено да влизат в САЩ от началото на 2020 г., след като той преминава към новите изисквания на фона на пандемията.

Ще има някои изключения от политиката за ваксини, казаха официални лица.

Понастоящем само граждани на САЩ и техните близки семейства, притежатели на зелена карта и някои пътници със специални изключения могат да дойдат в Щатите, ако са били във Великобритания или ЕС в рамките на 14 дни преди пътуването.

В момента САЩ са наложили забрана на повечето неамерикански граждани, които през последните 14 дни са били във Великобритания, 26-те страни от Шенген в Европа, Ирландия, Китай, Индия, Южна Африка, Иран и Бразилия.

Ограниченията на САЩ бяха наложени за първи път на пътници от Китай през януари 2020 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп, а след това бяха разширени и за други страни през следващите месеци, без ясни показатели за това как и кога да ги отменят.

През април тази година настоящият президент Джо Байдън добави нови ограничения за пътуване върху Индия, които забраняват на повечето неамерикански граждани да влизат в САЩ. Байдън също ревизира плановете на Тръмп през януари за премахване на ограниченията за европейските страни./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448