САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

ЕС и Свят 28.05.2022 20:07 Снимка: ДНЕС+

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън каза в петък, че е уверен, че възраженията на Турция срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО могат да бъдат преодолени бързо, вероятно преди среща на върха на лидерите на Алианса в края на следващия месец, предава Associated Press.

На пресконференция във Вашингтон с гостуващия финландски външен министър Пека Хаависто Блинкън каза, че САЩ нямат причина да вярват, че опасенията на Турция не могат да бъдат разгледани. Коментарите му дойдоха, след като турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Финландия и Швеция ще трябва да предприемат "конкретни стъпки", преди Анкара да може да подкрепи тяхното членство.

"Съединените щати напълно подкрепят присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса и продължавам да съм уверен, че и двете скоро ще станат членове на НАТО", каза Блинкън. "Очакваме с нетърпение да можем да наречем Финландия и Швеция наши съюзници.

Хаависто каза, че страната му и Швеция са провели "добри преговори" с турците за техните опасения през последните дни и каза, че тези дискусии ще продължат с оглед разрешаването им преди срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.

"Съгласихме се да продължим тези преговори", каза Хаависто. "Смятаме, че тези проблеми, които Турция повдига, могат да бъдат решени. Надяваме се, че може да се постигнат някои резултати преди срещата на върха на НАТО.

Швеция и Финландия подадоха писмените си молби за присъединяване към НАТО миналата седмица. Този ход представлява едно от най-големите геополитически последици от руската война в Украйна и може да преначертае картата на сигурността на Европа.

Кандидатурите на страните за членство изискват подкрепа от всички 30 настоящи страни от НАТО, но Турция, която притежава втората по големина армия в Алианса, възразява срещу техните кандидатури, като визира предполагаема подкрепа за кюрдските екстремисти, които Турция смята за терористи, и ограниченията за продажба на оръжия за Турция.

По-рано в петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че преговарящите делегации на Финландия и Швеция са получили документи, в които подробно се описват опасенията на Турция, като информация за терористични групи, по време на посещението им в Турция тази седмица. Той заяви, че Анкара очаква конкретни отговори.

Чавушоглу каза, че "подходът "все пак ще убедим Турция след време, ние сме приятели и съюзници" не би бил правилен". Той настоя, че "тези страни трябва да предприемат конкретни стъпки".

Той добави:"Разбираме опасенията за сигурността на Финландия и Швеция, но... всеки трябва да разбере и законните опасения за сигурността на Турция".

Тази седмица Турция изброи пет "конкретни гаранции", които изисква от Швеция, включително "прекратяване на политическата подкрепа за тероризма", "елиминиране на източника на финансиране на тероризма" и "прекратяване на подкрепата с оръжия" за забранената ПКК и свързана с нея групировка на сирийските кюрди.

Исканията също така призовават за премахване на оръжейните санкции срещу Турция и глобално сътрудничество срещу тероризма.

Коментарите на Чавушоглу бяха направени на пресконференция с гостуващите външни министри на Полша и Румъния, като и двамата изразиха силна подкрепа за кандидатурите на Финландия и Швеция.

"Няма съмнение, че имаме нужда от присъединяването на Швеция и Финландия към алианса на НАТО, за да го направим по-силен", каза полският външен министър Збигнев Рау.

Румънският външен министър Богдан Ауреску се съгласи, като каза, че тяхното членство ще "консолидира колективната отбрана и нашата сигурност.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648