САЩ планират да заменят "Инджирлик" с гръцки острови

ЕС и Свят 15.09.2020 15:20 Снимка: ДНЕС+

САЩ планират да заменят "Инджирлик" с гръцки острови

САЩ планират да напуснат стратегическата военновъздушна база "Инджирлик" в южната провинция Адана на Турция и може да я преместят на гръцките острови, според републикански сенатор, цитиран от "Дейли сабах".

"Не знаем какво ще се случи с Инджирлик. Надяваме се на най-доброто, но трябва да планираме и на най-лошото", коментира Рон Джонсън, председателят на подкомисията за външни отношения на Сената за Европа, пред Washington Examiner.

Джонсън отбеляза, че САЩ искат да поддържат пълно присъствие и сътрудничество в Турция и не биха искали да "правят тази стратегическа промяна".

 

"Вече разглеждаме Гърция като алтернатива", каза Джонсън и добави, че САЩ увеличават присъствието си в залива Суда на гръцкия остров Крит.

Гръцката и американската армия планират съвместно военно учение в района на Западна Тракия, където живее гръцкото турско малцинство.

През юли Помпео обяви, че САЩ ще включат гръцко-кипърската администрация в програмата си за военно обучение за 2020 г.

Разположена в турската провинция Адана, само на 110 километра от сирийската граница, авиобаза Имнджирлик е стратегически елемент от създаването си през 1954 г., тъй като играе основна роля по време на Студената война, войната в Персийския залив от 1990-1991 г. и операция Inherent Resolve на САЩ, насочена към ДАЕШ в Сирия и Ирак.

Турция сигнализира за възможността за спиране на авиобазата "Инджирлик", което би променило действията на САЩ в региона.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че Турция може да обмисли възможността да затвори базата в Адана и радиолокационната станция Кюречик в източната провинция Малатия, изправен пред заплаха от санкции от страна на САЩ

"Инджирлик" има критичен оперативен потенциал срещу Русия, Иран и арабските страни в Близкия изток.

През 1975 г. Турция за кратко затвори "Инджирлик" за САЩ за три години и го ограничи до използване за НАТО./news.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279