САЩ осъждат намеренията на талибаните да върнат екзекуциите

ЕС и Свят 25.09.2021 11:47 Снимка: ДНЕС+

САЩ осъждат намеренията на талибаните да върнат екзекуциите

САЩ осъждат категорично оповестените намерения на талибаните да възстановят ампутациите и екзекуциите като наказания в Афганистан. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, цитиран от "Ройтерс".

Така Прайс коментира изказвания на лидера на талибаните Мула Нурудин Тураби.  По думите му, наказанията биха представлявали груби нарушения на правата на човека. Ще  държим отговорни извършителите на тези и всякакви подобни злоупотреби", каза Прайс.

Вашингтон заяви, че всяко потенциално признаване на новото ръководено от талибаните правителство в Кабул, ще зависи от зачитането на правата на човека, "Ние наблюдаваме много внимателно", каза Прайс, "и не само слушаме съобщенията, които излизат, но наблюдаваме много внимателно как се държат талибаните."

Припомняме, че изпълняващият функциите на министър на отбраната в правителството на талибаните молла Мохамед Якуб призна, че представители на ислямисткото движение са извършвали в Афганистан убийства за отмъщение.

На 15 август талибаните обкръжиха столицата Кабул и я превзеха за броени часове, без бой. Малко по-късно те обявиха ,че контролират цялата територия на страната.

На 7 септември те обявиха състава на новото си правителство, в което влизат само високопоставени представители на ислямисткото движение и няма жени. То се оглавява от молла Мохамед Хасан Ахунд - началник на съвета на ръководството на талибаните и министър на външните работи през периода 1996-2001 г., когато те управляваха страната.

На 9 септември новата власт забрани протестните акции в страната./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448