САЩ обвиниха Китай в прикриване на зверствата на Северна Корея

ЕС и Свят 18.03.2023 13:26 Снимка: ДНЕС+

САЩ обвиниха Китай в прикриване на зверствата на Северна Корея

Съединените щати обвиниха Китай в опит да прикрие зверствата на Северна Корея от света, като блокира онлайн излъчването на неофициална среща на членовете на Съвета за сигурност на ООН по обвинения в нарушения на човешките права от страна на Пхенян, съобщава "Ройтерс".

"Някои членове на Съвета са решени да защитят режима (в КНДР) от отговорност", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд по време на срещата, намеквайки за Китай и Русия.

Китай и Русия твърдят, че 15-членният Съвет за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир и сигурност, не трябва да обсъжда въпроси, свързани с човешките права. Според тях подобни срещи трябва да бъдат ограничени до други органи на ООН, като Съвета на ООН по правата на човека или Общото събрание на ООН.

От своя страна китайският дипломат Син Джишен посочи, че срещата, организирана съвместно от Съединените щати и Албания, "не е била конструктивна по никакъв начин".

"Вместо да облекчи напрежението, това може по-скоро да засили конфликта и следователно е безотговорен ход. Използването на WebTV на ООН за излъчване на живо е загуба на ресурси на ООН", подчерта той.

Всичките 15 страни членки на Съвета трябва да дадат съгласие подобни неофициални дискусии да се излъчват в интернет от ООН, а дипломати обясниха, че е рядкост излъчването да бъде блокирано. Въпреки хода на Китай вчерашната среща все пак беше публична и медиите присъстваха.

Томас-Грийнфийлд заяви, че ядрените програми и тези за балистични ракети на Северна Корея са "неразривно свързани с нарушенията на човешките права от режима".

"Преследването на оръжия за масово унищожение винаги надделява над човешките права и хуманитарните нужди", категорична бе тя и допълни, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е избрал "боеприпаси вместо храна, ракети пред човечеството".

Самата Северна Корея не взе участие в срещата.

Пхенян отхвърля обвиненията в нарушаване на човешките права и упреква санкциите за тежката хуманитарна ситуация в страната.

КНДР е под санкции на ООН заради балистичните ракети и ядрената си програма от 2006 г.

"Престорената лицемерна загриженост на Запада за човешките права в Северна Корея не заблуждава никого", заяви руският дипломат Степан Кузменков на срещата. "Всички знаят много добре, че САЩ използват правата на човека, за да си уреждат сметките с правителства, които не им харесват".

Дипломати съобщиха, че в понеделник Съветът за сигурност на ООН вероятно ще проведе официално заседание във връзка с изстрелването на междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея по-рано тази седмица.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062