САЩ, Норвегия и Великобритания призоваха за незабавно прекратяване на конфликта в Судан

ЕС и Свят 05.08.2023 14:22 Снимка: ДНЕС+

САЩ, Норвегия и Великобритания призоваха за незабавно прекратяване на конфликта в Судан

САЩ, Норвегия и Великобритания призоваха вчера за незабавно прекратяване на конфликта в Судан, предаде ДПА.

Призивът бе отправен на фона на информациите за повсеместното извършване на военни престъпления в африканската страна.

В съвместно изявление, публикувано вчера от американския Държавен департамент, се казва, че трите страни решително осъждат продължаващото насилие в региона на Дарфур - особено атаките срещу определени етнически групи и масовото прибягване до сексуално насилие.

САЩ, Норвегия и Великобритания призоваха страните в конфликта да спазват международното хуманитарно право, за да бъде гарантирана сигурността на цивилните, пише БТА.

"Трябва да бъде даден пълен достъп до районите, засегнати от конфликта, за да може да бъдат надлежно разследвани нарушенията и за да може да бъде доставена хуманитарна помощ, която може да спаси човешки животи", се казва в съвместното изявление.

"На отговорните за прояви на насилие срещу цивилни", се подчертава в изявлението, "трябва да бъде потърсена отговорност".

В доклад на неправителствената организация "Амнести интернешънъл", публикуван в четвъртък, се казва, че в рамките на конфликта в Судан се извършват безразборни нападения и че има много случаи на убити или ранени цивилни.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини