САЩ не искат съюзниците им в Азия да избират Вашингтон пред Китай

ЕС и Свят 03.12.2021 18:13 Снимка: ДНЕС+

САЩ не искат съюзниците им в Азия да избират Вашингтон пред Китай

Висшият американски дипломат за Азия обяви, че Вашингтон не иска от съюзниците си да избират между САЩ и Китай, като вместо това насърчава споделена визия за основан на правила ред, "където големите страни не тормозят слабите", информира "Ройтерс".

Помощник държавният секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк, изказвайки се в Тайланд, след като приключи обиколката си в Югоизточна Азия, заяви, че предпочитал да се съсредоточи върху "утвърдителен дневен ред" за съживяване на отношенията в Азия.

"Що се отнася до това дали САЩ по някакъв начин искат от страните да избират, отговорът е абсолютно не", коментира Критенбринк и допълни: "Ние искаме обаче партньорите в региона да имат избор. И по-специално да имат суверенната дума за всички свои собствени решения."

Той определи азиатските съюзници като сближаващи се зад споделена визия за ред, "където всички големи и малки държави играят по правилата и където големите страни не тормозят слабите и където страните се въвличат с търговия свободно и не са обект на икономическа принуда".

Критенбринк по-рано посети Сингапур, където подчерта, че САЩ имат твърд ангажимент да помогнат на Тайван срещу заплахите и принудата от страна на Китай. 

Той уточни, че също така е разговарял с лидери от Югоизточна Азия, включително в Тайланд, за оказване на натиск върху военните в Мианмар и похвали Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) за изключването на началника на хунтата Мин Аун Хлаинг от неотдавнашна среща на ръководителите на страните членки на АСЕАН./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648