САЩ искат да "изчистят" пазара си от китайски технологични компании

ЕС и Свят 28.10.2021 08:50 Снимка: ДНЕС+

САЩ искат да "изчистят" пазара си от китайски технологични компании

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) гласува за отнемане на лицензите, притежавани от China Telecom на територията на страната и обеща повече стъпки за "прочистване" на американския пазар от китайски технологични компании в името на сигурността.Това предават медиите отвъд океана, цитирайки резултатът от гласуването на комисията.

С 4-0 гласа срещу подкрепата за China Telecom, лицензът на китайската компания в Америка ще бъде отнет. Доводът за това е, че "собствеността върху China Telecom повишава значително рисковете за националната сигурност и правоприлагането в САЩ".

Компанията е един от трите водещи телекоми в Китай.

"Нашата проверка показва, че телекомът работи като дъщерно дружество на китайско държавно предприятие и като такова китайското правителство има способността да влияе и контролира действията му", заяви изпълняващият длъжността председател на FCC Джесика Розенворсел.

Според регулатора присъствието на тази технологична компания, както и на много други на територията на САЩ, може да доведе до реални проблеми, свързани както с телекомуникационни мрежи, така и с неблагоприятно влияние от страна на Пекин.

FCC вече се противопостави и на Huawei, като предстои и прекратяване на лиценците за China Unicom Americas, Pacific Networks Corp, както и на и нейното дъщерно дружество ComNet.

През юни агенцията предложи забрана на продукти от общо пет китайски компании, включително Huawei, на производителите на камери за наблюдение Hangzhou Hikvision Digital Technology, както и на Dahua Technology.

Тези действията отразяват напрежението между Китай и САЩ, което се появи при управлението на президента Доналд Тръмп и продължава и при политиката на Джо Байдън./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448