САЩ и Канада нападнаха Китай след наложените реципрочни санкции

ЕС и Свят 28.03.2021 13:53 Снимка: ДНЕС+

САЩ и Канада нападнаха Китай след наложените реципрочни санкции

САЩ и Канада разкритикуваха ответните санкции на Китай, информира ДПА.

В понеделник координирано САЩ, ЕС, Великобритания и Канада наложиха санкции на китайски физически и юридически лица за нарушение на правата на уйгурите в Синдзян.

Вчера Пекин отговори с налагане на санкции на двама представители на правителствена комисия на САЩ за свободата на вероизповедание, на канадски депутат и канадска парламентарна комисия за правата на човека. Китай мотивира решението си с това, че санкциите на Запада се "основават на слухове и дезинформация".

Санкционираните няма да могат да пътуват до Китай, Хонконг и Макао, а на китайските фирми и институции им е забранено да работят с тях.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разкритикува хода.

"Опитите на Пекин да сплашва и да накара да замлъкнат тези, които говорят за правата на човека и основните свободи само ще допринесе за увеличаване на международно разследване на продължаващия геноцид и престъпления срещу човечеството в Синдзян", подчерта Блинкън.

Канадският премиер Джъстин Трюдо определи санкциите като "недопустими действия".

"Санкциите на Китай са атака по прозрачността и свободата на изразяване - ценности в сърцето на нашата демокрация", написа той в "Туитър".

По-рано тази седмица Китай наложи реципрочни санкции на Великобритания и ЕС.

През последните години стотици уйгури и други малцинства разкриха, че са били задържани в концлагери в Синдзян като част от кампанията на Китай за принудителното им асимилиране. Съобщава се за изтезания и сексуално посегателство.

Повече от 1 милион души са вкарани в такива концлагери от 2017 г. Пекин твърди, че е част от мащабна програма за изкореняване на екстремизма и тероризма./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448