САЩ държат и на човешките права, и на ядреното разоръжаване на КНДР

ЕС и Свят 13.05.2021 11:04 Снимка: ДНЕС+

САЩ държат и на човешките права, и на ядреното разоръжаване на КНДР

Висш американски служител заяви в сряда, че САЩ ще продължат да разглеждат въпросите на правата на човека в Северна Корея, като същевременно работят за ядреното разоръжаване на страната, предаде kbs.co.kr.

Даниел Надел, директор на Службата за международна религиозна свобода в Държавния департамент на САЩ, направи тази забележка в телефонен брифинг. Надел каза, че ядрените проблеми са реални и представляват значително предизвикателство. Длъжностното лице подчерта, че няма компромис в  разглеждането на въпроси, свързани с правата на човека, или разглеждането на други въпроси от национална сигурност или двустранна загриженост, като добави, че САЩ могат да направят всички тези неща наведнъж.

Брифингът се проведе веднага, след като ведомството публикува доклада за международната религиозна свобода за 2020 г., в който изрази сериозна загриженост относно нарушенията на религиозната свобода в Северна Корея.

В началото на май САЩ обявиха, че ще търсят дипломатически начини да постигнат практически напредък към ядрено разоръжаване на Северна Корея, обявявайки заключението на своя преглед на политиката за Пхенян, започнал скоро след като Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на 20 януари.

Външното министерство на Северна Корея настоя, че новата политика на администрацията на Байдън е "враждебна" към Пхенян, тъй като директно обижда ръководството на страната. Според доклада на KCNA Северна Корея се ангажира да даде отговор на неотдавнашните коментари на президента на САЩ Джо Байдън относно състоянието на правата на човека в тази азиатска държава.

Байдън "направи голям гаф", каза Пхенян, предупреждавайки, че отношенията могат да доведат до "по-лоша криза извън контрол"./news.bg

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438